Oglasio se SDA: “Opet se politički i vjerski predstavnici Bošnjaka optužuju za islamski radikalizam”

“Pismo koje su čelni ljudi SNSD-a i zastupnici u Parlamentu Bosne i Hercegovine uputili Kongresu SAD, u kojem se bivši i sadašnji politički i vjerski predstavnici Bošnjaka optužuju za islamski radikalizam, terorizam, antisemitizam i pokušaj dominacije nad drugim narodima, gomila je neistina koje srpski nacionalisti u posljednjih 30 godina konstantno recikliraju”, navodi se u saopćenju SDA.

U zvaničnom saopćenju osvrnuli su se i na Milorada Dodika.

“Cilj takvih pokušaja je da se u islamofobičnom dijelu međunarodne javnosti gebelsovskim ponavljanjem laži opravda velikodržavni srpski projekat usmjeren protiv države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda u njoj. Projekat baziran na udruženom zločinačkom poduhvatu, genocidu, ratnim zločinima i etničkom čišćenju.

Iako je Bosna i Hercegovina zemlja sa izuzetno visokim prisustvom predstavnika međunarodne zajednice, koji sasvim sigurno znaju pravo stanje i odnose u našoj zemlji, na svaku ponovljenu laž se mora odgovoriti ponavljanjem istine.

Zbog toga će predstavnici SDA uputiti pismo na iste adrese na koje su pisali zastupnici SNSD-a. U pismu će dodatno biti pojašnjeno da je bazični problem Bosne i Hercegovine pokušaj Milorada Dodika da političkim sredstvima ostvari ratne ciljeve presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića”, navodi se.

Između ostalog, istaknuli su kako SNSD sistematski podriva Dejtonski mirovni sporazum.

“Upravo s tim ciljem Dodik i SNSD konstinuirano i sistematski podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, napadaju na ustavno-pravni poredak, na državne institucije Bosne i Hercegovine i lažima pokušavaju oslabiti poziciju bošnjačkih i drugih prodržavnih političkih snaga koje im se u tome suprotstavljaju.

Istovremeno, njihovi napadi, uvrede i omalovažavanja su usmjereni i prema OHR-u i predstavnicima zapadnih država, koje u posljednje vrijeme zauzimaju nešto odlučniji stav prema Dodikovoj separatističkoj politici. To, kao i sudski proces koji je protiv njega pokrenut, uz ostalo su razlozi panike Dodika i njegovih najbližih saradnika.

Zbog toga i ne čudi šizofreni potez da se njegovi saradnici, koji su pod američkim sankcijama i koji otvoreno podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu i glavni su saradnici za širenje ruskog utjecaja na Balkanu, obraćaju Kongresu SAD”, zaključuje se u saopćenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79