Oglasio se šef doktora koji su pogriješili i tako usmrtili mladića Marka

U Opštoj bolnici Ćuprija inspekcija vrši nadzor nakon smrti Marko Stojanović (30) iz Svilajnca, a ovu informaciju je za Kurir potvrdio i v.d. direktor dr Slobodan Gajić.

U dopisu Kuriru iz Opšte bolnice Ćuprija navode:

– U OB Ćuprija, a povodom komplikacija tokom kolonoskopije i, na žalost, tragične smrti pacijenta M.S., započet inspekcijski nadzor od strane inspektora Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja RS. Trenutno očekujemo dalje naloge Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja RS – naveo je dr Gajić.

Sutra sahrana Marku kojem su doktori probušili tanko i debelo crijevo

Inače, inspekcija Ministarstva zdravlja započela je juče inspekcijski nadzor u Opštoj bolnici u Ćupriji, a ovaj potez je već ranije najavila ministarka zdravlja Danica Grujičić.

U Opštoj bolnici u Ćupriji prošle nedjelje pokrenut je postupak vanredne unutrašnje provjere kvaliteta stručnog rada u pružanju zdravstvenih usluga. Redakcija Kurira juče je pokušala da dobije i zvaničnu potvrdu o nadzoru u toj bolnici, ali to nismo uspjeli do zaključenja ovog broja. U bolnici su nas uporno prebacivali s lokala na lokal, a nisu odgovorili ni na mejl koji smo im uputili.

Podsetimo, Marko Stojanović je 24. oktobra otišao na kolonoskopski pregled koji se iskomplikovao u bolnici u Ćupriji, a potom je prebačen u UKC Kragujevac, da bi pet dana kasnije preminuo u Urgentnom centru u Beogradu.

Svi ljekari koji su učestvovali u liječenju Marka Stojanovića (30) mladića koji je preminuo nakon komplikacija posle kolonoskopskog pregleda u Opštoj bolnici u Ćupriji u Srbiji i dalje su u radnom odnosu, dolaze svaki dan na posao, ali ne rade sa pacijentima, kako za Nova.rs kaže doktor iz ove ustanove, koji je zamolio da ostane anoniman, a koji tvrdi da će obdukcija pokazati da je pacijent preminuo zbog prejake doze anestezije.

Kada dođe do ljekarske greške, uslijed koje pacijent ostaje trajno povrijeđen ili izgubi život, doktori, čija se krivica ispituje, prestaju sa radnim odnosom samo ukoliko odu na odmor, otvore bolovanje ili budu suspendovani.

“Suspenzija nije moguća dok god ne dobijemo prve rezultate inspekcijskog nadzora. Ukoliko rezultati nadzora pokažu da su gastroenterolog, doktor Goran Gajić, ali i kolege anesteziolog, hirurg i drugi, koji su učestvovali u liječenju, krivi, oni će biti suspendovani. Do tada po zakonu nije moguće udaljiti ih sa posla. Oni dolaze svakodnevno u bolnicu, ali ne rade sa pacijentima. Savjetovali smo ih da uzmu odmor, da se malo sklone, dok se ne spusti prašina, zbog pacijenata prije svega, koji sve ovo slušaju i u panici su“, priča za Nova.rs ljekar iz bolnice u Ćupriji.

Preminuo mladić Marko (30) kome su ljekari greškom probušili debelo i tanko crijevo

Veliki broj ljekara učestvovao je u Markovom liječenju koje se završilo fatalno.

“Istina je da je sve krenulo naopako kada je doktor Gajić slučajno probušio crijeva pacijentu prilikom kolonoskopije. Ipak, perforacija crijeva se dešava u više od 50 posto ovakvih zahvata, to je uobičajeno. Crijeva se zakrpe i ne bude posljedica. Međutim, ovde je bilo dodatnih intervencija koje su pošle po zlu“, priča dalje ljekar.

Zbog probušenih crijeva, Marko je, kako navodi, morao primiti dozu anestezije.

“Obdukcija će sigurno pokazati da je na kraju kriva anestezija, koja je dovela do elektrolitnog disbalansa, odnosno, do povećane koncentracije natrija u krvi. Marko je bio u plitkoj anesteziji kada je počeo pregled. Međutm kad su probušena crijeva morao je ddobiri jaču dozu. Tada se nešto desilo, organizam je loše odreagovao, doza je očigledno bila prejaka. Crijeva su mu zakrpljena, to je urađeno dobro, međutim, u sali je primijećen emfizem na plućima, kada je hirurg morao uraditi intubaciju i probušio je pluća. Išlo se iz jednog u drugi, pa u treći pogrešan korak, bio je to potpuni pakao. Marku smo stabilizovali stanje koliko smo mogli, a onda je prebačen u Kragujevac na grudnu hirurgiju. Pitao sam kolege, zašto ne ide odmah u Beograd, ali mi je rečeno da je takva procedura. Šta su mu u Kragujevcu dalje radili, ne znam, a pitanje je da li ćemo ikada saznati“, naglašava ljekar iz Ćuprije.

On objašnjava da je Marko, prema izvještajima iz Beograda, sa širokim zjenicama stigao u Urgentni centar u Beogradu.

“Zbog ogromne koncentracije natrija u krvi, pao je u komu. Ne znam šta su mu davali u Kragujevcu, ali znam da je u Beograd stigao sa širokim zjenicama, a natrij u krvi bio mu je na više od 1.000, dok je za čovjeka njegovih godina normalno da bude oko 140. To ga je ubilo“, naglašava doktor.

Ljekarima iz Ćuprije život je uništen, ističe on.

“Jedva podnose sve ovo. Žao im je zbog Marka, ne mogu sebi doći. Živimo u maloj sredini gdje se svi poznaju, tako da su njihove karijere ovim slučajem završene, a reputaciju bolnice u Ćupriji će ovo zauvijek pratiti. Krivi smo mi u Ćupriji, ali i ljekari u Kragujevcu, svi dijelimo krivicu, samo je neko najviše kriv, a to će utvrditi istraga i nadam se samo da neće sva odgovornost pasti na one koji u politici, ‘nemaju leđa‘“, navodi izvor Nova.rs iz bolnice u Ćupriji.

Markova supruga Nikolina, kazala je za ovaj portal da su joj ljekari u UKC Kragujevac, nakon što su primili njenog muža, saopćili da je on kritično, ali stabilno.

“Kada je primljen u kragujevačku bolnicu, rečeno nam je da je stabilno. Međutim, sutradan su nas obavijestili da ga hitno šalju u Beograd“, ispričala je ona.

Ona je ranije ispričala da je Marko na pregled “otišao zdrav i prav“, a da je, kako tvrdi, zapao u komu poslije greške ljekara, koji su mu prilikom pregleda probušili tanko i debelo crijevo, a kasnije, tokom hitnog prebacivanja na hirurgiju, probušili i plućno krilo u procesu intubacije.

“Postalo je kritično, nisu mogli da ga probude iz anestezije i hitno su ga prebacili u Kragujevac“, jecajući je ispričala Nikolina.

Podsjetimo, Marko Stojanović (30) iz Svilajnca, Nikolinin suprug i otac jednogodišnjeg djeteta, je 24. oktobra otišao na kolonoskopski pregled koji se iskomplikovao u bolnici u Ćupriji, a potom je prebačen u UKC Kragujevac, da bi pet dana kasnije preminuo u Urgentnom centru u Beogradu.

Pet dana Marko je ležao u komi, dok su se ljekari borili za njegov život, ali su komplikacije nažalost bile kobne.

U Opštoj bolnici u Ćupriji prošle sedmice pokrenut je postupak vanredne unutrašnje provjere kvaliteta stručnog rada u pružanju zdravstvenih usluga, a jutros je u ovu bolnicu stigla inspekcija Ministarstva zdravlja.

Markova porodica najavila je da će zbog nesavjesnog liječenja i stručne greške, tužiti bolnicu i ljekare u Ćupriiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79