Oglasio se Sud BiH: Ukinut pritvor osumnjičenima u predmetu Zijad Mutap i drugi, određene mjere zabrane

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje mjere pritvora osumnjičenima u predmetu Zijad Mutap i dr., Sud Bosne i Hercegovine donio je 15.7.2021. godine rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH, te je ukinut pritvor u odnosu na osumnjičene Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Alisu Ramić, Josipa Barića i Muamera Ožegovića, određen rješenjem Suda BiH od 3.2.2021. godine, produžen rješenjima Suda BiH od 25.2.2021. godine, rješenjem Suda BiH od 28.4.2021. godine i rješenjem Suda BiH od 25.6.2021. godine u odnosu na osumnjičene Zijada Mutapa i Hasana Dupovca, rješenjem Suda BiH od 18.6.2021. godine u odnosu na osumnjičene Alisu Ramić i Muamera Ožegovića, a u odnosu na osumnjičenog Josipa Barića rješenjem Suda BiH od 23.4.2021. godine, produžen rješenjima Suda BiH od 20.5.2021. godine i od 21.6.2021. godine.
Istovremeno su prema osumnjičenima Zijadu Mutapu, Hasanu Dupovcu, Alisi Ramić, Muameru Ožegoviću i Josipu Bariću određene sljedeće mjere zabrane:

• Zabrana napuštanja boravišta u smislu odredbe člana 126. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKP BiH) i to na način da je osumnjičenima Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu zabranjeno napuštanje adrese prebivališta (tzv. „kućni pritvor“), dok je ostalim osumnjičenim kretanje ograničeno na područje općine prebivališta.

Mjesto boravišta/prebivališta osumnjičeni ne mogu napustiti bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ih napuštaju da bi se pojavili u ovom predmetu po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH. Provjeru mjere zabrane napuštanja boravišta u odnosu na osumnjičene Zijada Mutapa i Hasana Dupovca provodit će ovlaštena službena lica tako što će svaki dan, dva puta dnevno, nasumice kontrolirati da li osumnjičeni borave na naznačenim adresama. O svakoj izvršenoj provjeri službenici će pismeno izvještavati Sud BiH.

• Zabrana sastajanja s određenim osobama u smislu odredbe člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, a u cilju ove mjere osumnjičenima se zabranjuje bilo koji vid sastajanja i kontaktiranja sa svjedocima Tužilaštva BiH čija imena su navedena u prijedlogu za produženje mjere pritvora prema osumnjičenima, kao i međusobno sastajanje i bilo koji vid komunikacije među saosumnjičenima u ovom predmetu, te približavanje istima na udaljenosti od 200 metara.

• Obavezno javljanje nadležnom državnom organu iz člana 126.a stav 1. tačka d) ZKP BiH, a u cilju ove mjere nalaže se osumnjičenima Alisi Ramić, Muameru Ožegoviću i Josipu Bariću da se javljaju nadležnim policijskim stanicama dva puta sedmično o čemu će PS pismeno redovno izvještavati Sud BiH.

Mjere zabrane trajat će dok za istima postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, ako osumnjičenima nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne, ako je osumnjičenima izrečena kazna zatvora. Kontrola opravdanosti daljeg trajanja mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni su upozoreni da im se može odrediti pritvor ako prekrše obaveze iz izrečenih mjera zabrane.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79