Oglasio se Terzić: Bivši direktor Autocesta otkrio kako su vršene isplate za tunel Hranjen

Izvođaču radova na izgradnji tunela Hranjen, firmi Euroasfalt, do sada je isplaćeno 97 posto od ukupnog predviđenog iznosa, odnosno blizu 66 miliona maraka, a oni su tim novcem uspjeli završiti tek 37 posto od predviđenog posla. Sve isplate je, zapravo potpisao bivši direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić.

– Naravno da ne postoji način da se uradi isplata, ako mjesečnu situaciju ne ovjeri nadzor, inžinjeri i svi oni koji učestvuju u građenju. Jednostavno je nemoguće bez ovjerene mjesečne situacije, odnosno, ono što je urađeno u tom mjesecu, to se i plati, tvrdi Terzić.

Međutim, ostaje nejasno kako se moglo dogoditi da bude isplaćen gotovo cjelokupan predviđeni iznos, iako nije zavrđen planirani dio radova.

– Zato što je izvršena tolika količina posla. Samo je to razlog. Ovo nije pitanje marketinskih ugovora i slično. Ovdje se radi o kubicima, metrima, tonama. Sve se to može provjeriti za 15 dana, koliko je posla urađeno. Ušlo se u planinu, a uslovi u planini su podrazumijevali puno teže geološke elemente, nego što je idejnim projektom bilo predviđeno. Sve je to provjerljivo kroz vrlo opipljive stvari. Za svaki milimetar tunela geolozi rade ispitivanja, prave šemu miniranja i potvrđuju kakav je sastav stijene. Kakav će biti sastav stijene za 50 metara zna se tek kad se dođe do tih 50 metara. Ovo nije priča koja se ne može provjeriti, izjavio je Terzić.

Dodao je da će zasigurno, ako se budu tražili novi izvođači radova, sve kompanije sada ponuditi veće cijene.

– Jedan razlog je što je poskupio materijal u posljednje dvije godine. Drugi razlog je što će svi davati puno veće cijene, plašeći se loše geologije. Idejni projekat je podrazumijevao da 80 posto dužine tunela je u drugoj kategoriji stijenske mase. Pokazalo se da je tih 80 posto ustvari u četvrtoj i petoj kategoriji. Tačno se zna kakva podgrada ide za drugu kategoriju i koliko se dnevno može iskopati, a kolika podgrade ide i koliko se dnevno može iskopati za četvrtu i petu kategoriju stijenske mase, istakao je Terzić.

On smatra da se oko cijelog slučaja izgradnje tunela Hranjen, zapravo, pravi nepotreebna politička afera. To argumentuje izjavama aktuelnog direktora Autocesta FBiH Elmedina Volodera, koje je davao u vrijeme predizborne kampanje 2018. godine. Naime, Voloder je tada tvrdio da je izgradnja tunela Hranjen prevara, piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79