Oglasio se Vranić o štrajku zdravstvenih radnika: Šta će biti sa vakcinacijom?

Jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano preko 850 doza.

Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas, a planirana je vakcinacija i zaposlenika KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja KS.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je istakao kako, i pored najavljenog štrajka dijela zdravstvenih radnika, proces vakcinacije neće biti obustavljen, te će biti nastavljen i odvijati se po ranije utvrđenom planu.

z Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

A povodom isplata refundacija građanima koji su tokom svog liječenja od COVID-19 infekcije morali sami kupiti lijek tocilizumab i druge skupe terapije slične vrste, ministar Vranić je kazao kako se do sada preko Zavoda zdravstvenog osiguranja za ovu namjenu građanima uplatilo 646.153 KM, čime su utrošena planirana sredstva za ovu namjenu.

Naveo je i kako je Komisija za refundaciju obradila 117 od 380 ukupno do sada podnesenih zahtjeva.

“S obzirom da postoji još značajan broj nerealiziranih zahtjeva za ovu vrstu refundaciju, Vlada KS će u narednom periodu morati dati saglasnost za osiguranje dodatnih novčanih sredstava”, najavio je ministar Vranić piše RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79