Ogorčen državljanin BiH u Austriji kojem je CIK odbio prijavu: Ovako se ponižavaju birači

Centralna izborna komisija je jučer donijela odluku o upisu birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Opće izbore 2022. godine.

Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 69.872 birača.

Istovremeno CIK je donio i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 10.749 birača. Odluka je objavljena na web stranici, a tu se nalazi i spisak osoba čije su prijave za glasanje izvan BiH odbijene.

No, da su neke prijave neosnovano odbijene pokazuje jedan primjer iz Australije.

Državljanin BiH Ernest Kalauzović smatra da se na ovaj način ponižavaju glasači, ali da opet neko pita zašto dijaspora ne glasa. On je zatim objasnio zašto mu je odbijena prijava.

“Za razliku od BiH u Australiji adresu boravka imamo na vozačkoj dozvoli koja služi kao lični dokumenat – kako sad da mi se adresa ne poklapa ako je adresa sa slike dokumenta jedina adresa koju imam. E pošto mi se potpis ne poklapa prvi sam koji je snimio video da sam se potpisao i poslao im kao prilog, taj neki junak se našao i smatra ‘da moj potpis nije moj potpis”, napisao je.

Žalbe na navedene odluke mogu se podnijeti Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH do subote, 6. augusta 2022. godine do ponoći.

Žalbe se dostavljaju putem faks aparata na broj +387 33 251 329, putem e-mail adrese info@izbori.ba ili lično u sjedište Centralne izborne komisije BiH, ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo.

U subotu, 6. augusta 2022. godine u terminu od 8 do 16 sati u sjedištu Centralne izborne komisije BiH će raditi služba (pisarnica) za prijem eventualnih žalbi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79