Ogorčena Sarajka pozvala preko 88 puta broj ambulante: Niko joj se nije javio…

Ogorčena Sarajka, kontaktirala je redakciju portala Crna-Hronika kako bi sa našim čitateljima podijelila svoje neugodno iskustvo. Pozvala je broj ambulante preko 88 puta. Niko joj se nije javio.

Dobar dan, želim da s vama podijelim ovo u nadi da objavite na svom portalu pa se možda situacija promijeni. Znamo svi kakva je situacija sa našim zdravstvom, ali stvarno ovo što rade nije uredu. 88 puta s mobitela sam zvala svoju ambulantu na Alipašinom mostu II, u Sarajevu. Medicinska sestra ukida pozive, lijepo neće da se javi. To nije bilo samo slučaj sa mnom nego sa svima. Na posao ne mogu da se vratim jer gospoda neće da se javi. Šaljem vam slike kao dokaz i duboko se nadam da ćete objaviti. Hvala puno. LP”

Zašto se u domovima zdravlja u Sarajevu i dalje ne javljaju na telefone: Sarajka zvala preko 88 puta

Iako je Dom zdravlja Kantona Sarajevo nedavno uspostavio Covid call centar za komunikaciju s pacijentima putem broja 081/920 333 neki i dalje bezuspješno pokušavaju stupiti u kontak s medicinsim odobljem.

Tvrde to u pozivima našoj redakciji, a svoja iskustva dijele i na društvenim mrežama. U nekim objavama prikazane su i podignute slušalice u određenim ambulantama.

Zašto problem s upostavom veze nije riješen ni s call centrom, pitali smo Dom zdravlja KS. Arman Šarkić, glasnogovornik ove ustanove kaže da je to korak naprijed u pružanju usluga građanima, ali da, nažalost, ni sada, zbog preopterećenosti, ne mogu odmah svi stupiti u kontakt s medicinskim sestrama i ljekarima.

“Call centar na dnevnoj bazi bilježi oko 1.500 obrađenih poziva. Moramo uzeti u obzir da oni traju 10-15 minuta, jer se uzima kompletna medicinska anamneza. Zbog toga se može desiti da se nešto više čeka dok se dobije linija, jer su operateri zauzeti. Uz to, COVID ambulante, koje su mimo call centra, bilježe 650-700 poziva dnevno. Činjenica je da imamo podkapacitirane centrale u tehičkom smislu, činjenica je da smo i kadrovski prenapregnuti”, kaže Šarkić, konstatirajući da niko nije mogao da pretpostavi da će pandemija biti u ovom kapacitetu, te da ni mnogo bogatiji zdravstveni istemi nisu mogli da odgovore na sve potreba.

Osim ovoga call centra, Dom zdravlja KS nedavno je uspostavio i nove COVID-19 telefonske brojeve za žalbe i pohvale. Ukoliko pacijenti sa sumnjom na koronavirus nisu bili u mogućnosti realizirati potrebne zdravstvene usluge, mogu se javiti na telefonske brojeve 061 247 540 ( radnim danima od 7.30 do 15.30, subotom od 7.30 do 20.00) ; 061 247 832 (radnim danima od 15.30 do 20.00, nedjeljom od 7.30 do 20.00) i 061 247 632 (radnim danima od 7.30 do 15.30).

“Ta tri mobilna telefona su ostavljena kao “plan B”. Građani se na njih upravo žale na nemogućnost dobijanja telefonske veze, čega smo svjesni”, kaže Šarkić za Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79