Ogorčeni studenti: Znate li kako je kada se pet godina trudite, učite, a onda saznate da vaše zanimanje ne postoji u sistemu?!

Da li se ikada zapitate kako je tim studentima, kako je njihovim roditeljima, kako je kada vam se sruši sve ono o čemu ste maštali?

Otvoreno pismo upravi Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu uputila je grupa sada već bivših studenata koje je, po završetku studija na odsjeku Biologije, dočekala surova bh. stvarnost. Suočili su se sa činjenicom da njihovo zanimanje uopće ne postoji u sistemu, što dovodi do niza drugih problema i prepreka za zaposljenje.

Uprava fakulteta godinama obećava da će ovaj problem biti riješen, no uzalud… Rješenja nema, a nove generacije izlaze sa istom diplomom, problemi ostaju! Tim povodom, nekadašnja studentica PMF-a, vođena vlastitim neugodnim iskustvom, objavila je post na svom Facebook profilu u kome tvrdi “kako se uništavaju generacije i generacije studenata”.

– Da li znate kakav je osjećaj kada pet godina provedete sa knjigom, kada se trudite, kada vaši roditelji odvajaju posljednji dinar da vam plate školarinu, kiriju, knjige, a kada se po završetku školovanja ispostavi da je sve to bilo besmisleno i da vaše zanimanje kao takvo uopće ne postoji u sistemu? Da, dobro ste čuli.

E pa, studenti odsjeka za Biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta, itekako znaju.

Po nekom “planu i programu” smo valjda oslobođeni pripravničkog staža, bez kojeg ne možemo polagati stručni ispit, bez stručnog ispita ne možemo dobiti licencu za rad, bez licence za rad niko ne želi da nas uopće uzme u razmatranje.

Znate li kakav je osjećaj, gospodo, kad budete odbijeni (iako su ostale kvalifikacije pihvatljive za to radno mjesto) sa rečenicom: “Žao nam je, ali mi tu ništa ne možemo jer nemate licence”, i vi ostanete onako bespomoćni, bez odgovora, jer oni koji su odgovorni za to ne žele i neće, čak i nakon bezbroj zahtjeva, da riješe pitanja svojih studenata?!

A svake godine se daju iste upisne kvote i uništavaju se generacije i generacije studenata, koji na početku studija krenu sa istim snovima sa kojima sam i ja krenula, jer nisam mogla ni zamisliti da je ovako nešto moguće.

Da li se ikada zapitate kako je tim studentima, kako je njihovim roditeljima, kako je kada vam se sruši sve ono o čemu ste maštali?

Ova objava možda neće ništa promijeniti, ali ne želim da više nijedna mlada osoba, puna snova, ambicija, želje za znanjem bude u ovoj situaciji. Ukoliko ovo dođe do barem jedne osobe koja bi bila potencijalni student odsjeka za Biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta i promijeni mu mišljenje, ja sam sam svoj cilj ispunila.

Hvala vam na uzaludno potrošenih pet godina! – poručuje u svom FB postu Amila Travnjak-Ćosović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79