Ogorčeni turistički radnici: “Dobro došli na aerodrom od kartona”

Građane BiH rijetko šta može iznenaditi, ali turisti sasvim sigurno ostanu u čudu zbog
mnogih stvari, pa i zbog kartona koji ih dočekaju na aerodromu.

Turistički radnici, koje je pandemija koronavirusa jako unazadila ulažu nadljudske napore da ovaj sektor privrede ožive. Nažalost, najčešće to čine sami, u vlastitoj režiji piše Crna-Hronika.

Na privatnom facebook profilu Aida Terzić iz Relax tours agencije napisala je šokantan status koji prenosimo u cjelosti.

– Ovo je aerodrom glavnog grada BIH, u koji ovo ljeto dolaze ponovo mnogobrojni, dugoočekivani turisti! Je li moguće da se odgovorni na Sarajevskom aerodromu nisu udostojili barem malo ušminkati aerodrom koji stvara prvu sliku turistima po samom dolasku.

Pogledajte kartonske plohe i zakucane ploče na dijelu gdje izlazi prtljag!

Zar je skupo platiti tapetu i privremeno zalijepiti dok se vrše radovi sa glavnim
atrakcijama BIH na kojoj piše WELCOME TO BIH, WELCOME TO SARAJEVO!

Evo ja se nudim da platim ako vam je skupo! Ok razumijem da smo jedina zemlja bez strategije razvoja turizma, ali ne treba puno pameti niti mozganja da zaključimo da zakucanim daskama i kartonima nije mjesto na aerodromu glavnog grada u 21. vijeku i da NE SMIJEMO ovako dočekivati turiste, navela je Aida Terzić.

Podsjećamo, u martu 2021. s ciljem unapređenja avioprometa u Federaciji BiH i subvencija javnim preduzećima, Vlada FBiH je donijela sedam odluka o izdvajanju sredstava planiranih ovogodišnjim budžetom FBiH Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, u ukupnom iznosu od 9.000.000 KM. Kroz tri programa utroška sredstava za subvencije javnim poduzećima u ovoj oblasti, JP Aerodrom Sarajevo je odobreno 500.000 KM, JP Aerodrom Mostar 1.000.000 KM, a JP Aerodrom Tuzla 1.200.000 KM.

Usvojena su i četiri programa utroška dijela sredstava kapitalnog transfera namijenjenog unaprjeđenju avioprometa FBiH. Tako je Aerodromu Mostar dodijeljeno 2.500.000 KM za nabavku i formiranje sistema za opskrbu aviogorivom, te još 500.000 KM za izradu projektne dokumentacije, drugu fazu obnavljanja horizontalne signalizacije, video sistem identifikacije i instaliranje softverskih paketa, vatrodojavni sistem i servis hidrantske mreže, vatrogasnu opremu i za rekonstrukciju krova zgrade terminala.

JP Aerodrom Tuzla osigurano je 300.000 KM za izgradnju parkinga sa novim naplatnim
sistemom.

Programom je JP Aerodrom Sarajevo dodijeljeno 3.000.000 KM za provođenje
započetoga kapitalnoga projekta modernizacije i dogradnje terminala B,saopćeno je u
martu iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79