Ogorčeni vozači koji rade prema zakonu bune se i traže bolju reakciju inspekcije

 

Glavni grad posljednjih dana vrvi domaćim gostima i turistima iz raznih zemalja.

Zahvaljujući njima, ali i domaćem stanovništvu, „živnule“ su Ferhadija, Baščaršija, Titova ulica… Šetača je na svakom koraku, a prodavači i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke. Svoju priliku za zaradu u punom gradu vide i nelegalni taksisti, kojih je na ulicama bh. prijestonice sve više.
Odgovarajuća licenca

Njihov broj znatno je bio povećan i za vrijeme Sarajevo Film Festivala (SFF). Na to svakodnevno ukazuju ogorčeni vozači koji redovno izmiruju obaveze prema državi i imaju odgovarajuće licence za obavljanje tog posla.

Na ovaj gorući problem još jednom su upozorili čelne ljude Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Sarajevo. Traže veće prisustvo inspekcije na terenu, pogotovo u ljetnim mjesecima.

– Dolaze iz drugih kantona i obližnjih mjesta te nama koji pošteno radimo i zarađujemo uzimaju hljeb. To nećemo tolerirati, ali sačekat ćemo još malo da vidimo hoće li biti konkretnih reakcija na terenu od nadležne inspekcije, a onda ćemo donijeti odluku o radikalnijim potezima – požalili su nam se ogorčeni taksisti.

Iz KUIP-a kažu da je rad saobraćajnih inspektora organiziran u dvije smjene, i to u periodu od osam do 22 sata, kao i neradnim danima po potrebi. Od 1. januara do 30. juna, uz asistenciju policijskih službenika MUP-a KS, imali su 250 kontrola. Izdato je 20 prekršajnih naloga te je izrečeno kazni u iznosu od 3.500 KM.
Bez oznaka

– Na terenu se vrši i inspekcijski nadzor taksi prijevoznika koji su registrirani u drugim kantonima i drugom entitetu. Prema Zakonu o taksi prijevozu u KS, određeno je da oni ne mogu obavljati taksi prijevoz na ovom području, osim ukoliko tranzitiraju kroz teritoriju KS, odnosno završavaju vožnju putnika započetu izvan KS, pri čemu na vozilu ne smije biti postavljena krovna oznaka “taxi” – kazali su iz KUIP-a za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79