Ogrešević: Ovo nije vrijeme za pozicije, nego hoćemo li ili nećemo državu

Kome je i da li je NES privjesak. Zašto ih nema u vladi HNK. Ko ih je izradio, a ko koga ucjenjuje. Ko vodi šizofrenu politiku, a ko građane izluđuje. Na koji način Konaković eutanazira javnost, je li zbog Vukoje u Federaciji sve stalo. Ima li “četvorke” i sta će biti od probosanskog bloka koji je u fazi formiranja, ko će ga predvoditi i kome se žele suprotstaviti. Na ova, ali i ostala aktuelna pitanja, za Mrežu FTV-a odgovara Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.

U HNK-u se desila većina u kojoj nije NES, objašnjava Ogrešević.

“Možemo pričati o više dimenzija kada je u pitanju Vlada HNK. Što se nas u NES-u tiče nije problem matematike, nije politika uvijek matematika. Nije problem što mi nismo u Vladi, problem je percepcije. Kriza u državi je velika i obraćao sam se javnosti koja je od nas tražila da se okupljamo. Učešće NES-a u Vladi šalje takvu poruku. Moja reakcija je bila primjerena onome što se dešavalo i kako se na kraju završilo”, kazao je on.

Govori se da je SDP ucjenjivao SDA, ali to uopšte nije fokus, dodaje Ogrešević. “Stvar je onoga šta je NES imao dogovoreno sa SDA”, kategoričan je on.

Kaže i da je SDP tražio da NES bude dio vlasti u HNK-u.

“Proces je trajao, mi smo prije nekoliko mjeseci imali službeni poziv i od SDP-a da uzmemo učešće u vlasti, na neki način zamoljeni smo da ne idemo u tom pravcu, SDA je očekivala da mi ne učestvujemo”, pojasnio je. Kaže da mu je SDP prije svega nudio razgovore, do kojih, kako tvrdi, nije ni došlo.

Ogrešević ističe da je fokus na porukama koje se šalju javnosti.

“Trebamo surađivati na ključnim pitanjima, na velikim problemima koje imamo, nije ta poruka ohrabrujuća u tom smislu. Ako smo željeli slati zajedničke poruke i pokazivati da smo spremni na rješavanje kriza, odbranu ključnih ustavnih i državotvornih pozicija, da moramo stajati zajedno, poruka je s tog aspekta morala biti drugačija”, smatra on.

Naglašava da je NES htio pozicije, učestvovao bi u federalnoj i državnoj vlasti. “Naše odbijanje učešća u vlasti je bilo principijelno”, pojašnjava Ogrešević.

Na pitanje osjeća li se izigrano i od SDP-a i od SDA u HNK-u, odgovara:

“Borba za državu je stvar iskrenosti i emocija. U tom smislu naravno da osjećam nelagodu i pomalo sam razočaran, stvar je da se okupimo oko vrijednosti. Mi smo svoje principe jasno obrazlagali. Način kako je SDA postupila u HNK-u nije na tragu onog entuzijazma i potrebe da se okupimo oko ključnih tema i da se zajedno borimo kroz parlamente i političko djelovanje, određeni dio javnosti to očekuje. NES nije ništa izgubio što nije u Vladi HNK, mi smo samo izgubili što smo uopšte učestvovali u razgovorima”, naveo je Ogrešević.

Poručio je i da ukoliko SDA u HNK-u ponudi NES-u neke funkcije ili direktorske pozicije – neće ništa prihvatiti.

Odgovorio je i na pitanje može li situacija iz HNK ugroziti odnos NES-a, SBiH i SDA:

“Mi smo dosad surađivali na način da smo u parlamentima imali određene stavove koji se poklapaju, tu ćemo morati raditi i dalje. Radit ćemo na promociji svojih politika i sa SBiH, DF-om. Bit će neminovno u nekim situacijama i sa SDA. Međutim, mi nismo privjesak ničiji, nikad bili, niti ćemo biti“, navodi Ogrešević.

Naglasio je da SDA ne može voditi probosanski blok.

“Ne možemo mi pratiti bezuslovno bilo koga. Sve ove četiri stranke – SDA, DF, SBiH i NES – su jednake po ključnim pitanjima. Mi to ne bismo nazvali četvorkom, to neće ići tako brzo, niti tako pojednostavljeno. S nekima bolje surađujemo, s nekim lošije”.

Kada je riječ o evropskom putu BiH, kaže kako Konaković ‘eutanizira javnost’.

“On se ljudima obraća na način kako je sad dobro. Ništa nije dobro. Bolje je što smo dobili kandidatski status, ali ništa nismo uradili. Mi imamo u vlasti Dodika i SNSD koji u principu ne žele evropski put. To je šizofrena politika koja izluđuje svakog normalnog građanina. Mi se krećemo u krajnostima – od entuzijazma da smo bliže EU i očekivanja da li će se zapucati. Nama taj entuzijazam ne pomaže. Imamo suspendiran ustav u RS-u, priču o odcjepljenju… sve su to opasne pojave da bismo mi to blagonaklono prešućivali. Bio sam zagovornik da opozicija iz RS ide u vlast, a ne SNSD, Trojka nije imala hrabrosti, a Čović to nije želio. U FBiH nismo željeli da budemo tako poniženi i to je tačka. Mene niko ne može ‘odraditi’, imamo svoje stavove, mislimo svojom glavom. Čović nama nije mogao biti lider, nego partner. On je sad lider federalne vlasti i sve stoji zbog Vukoje. Vukoja je razlog blokade”, izjavio je Ogrešević.

Upitan je li ideja probosanskog bloka početak ofanzive i ko će to predvoditi, kaže:

“Kvalitet će biti predvodnik, kvalitetna rješenja, kvalitetan rad. To je nešto oko čega ćemo se okupljati. Sadržaj će nas voditi. Svi radimo na određenim segmentima, ne u tom obliku kako pozicija to želi. Dovoljno smo mudri da se možemo dogovarati oko ključnih stvari. Ne želimo da gubimo svoj politički subjektivitet”, objasnio je Ogrešević.

Pojasnio je i hoće li biti mjesta u bloku za Denisa Bećirovića:

“S Denisom imam dobru komunikaciju. Izrazito je bitno da i on i Komšić kao članovi Predsjedništva BiH odrade svoj dio posla i zasad ga dobro rade”.

“Vrijeme je da Bošnjaci shvate situaciju i da budemo svjesni da mi svoju snagu trebamo tražiti unutar samih sebe”, dodao je Ogrešević. Ističe da je ‘vrijeme dugoročnog sagledavanja procesa i jasnog okupljanja i jasnog odgovora na rušilačke politike, kako iznutra, tako i izvana’.

“Moramo reći sami sebi hoćemo li ili nećemo državu. Ovo nije vrijeme pozicija”, naveo je Ogrešević.

On smatra da ‘mi ne idemo u pravcu evropskih integracija, mi idemo u pravcu blokada i ucjena’. “I ovi zakoni što su usvojeni nisu kvalitetni. Trojka je odgovorna što je Dodik u vlasti. Trojka se ravna prema njemu, kako je on raspoložen. To nije evropski put, to je put urušavanja, razvaljivanja, trebali smo ići sa opozicijom iz RS”.

Jedan težak proces je pred nama. Država je iznad svega, zaključio je Ogrešević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79