Ogroman pad vakcinacije djece: Slijede li velike epidemije dječijih bolesti u BiH?!

Predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Amra Junuzović Kaljić govorila je o značaju redovne imunizacije kod djece te upozorila da zbog pada pokrivenosti može doći do epidemija.

Ona upozorava na mogućnost pojave epidemija zaraznih bolesti ukoliko imunizacijska pokrivenost najmlađe populacije u Kantonu Sarajevo i dalje bude mala, te daje korisne savjete roditeljima.

“Pandemija koronavirusa je od samog početka uticala na redovnu vakcinaciju djece širom svijeta, pa tako i na redovni program vakcinisanja u Kantonu Sarajevo. Broj nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane djece raste što povećava rizik od vakcinacijom preventabilnih bolesti. Ujedno, ova pandemija nas uči i upozorava, koliko su vakcine važne i kako se bez zaštite vakcinama, bolest brzo širi sa teškim posljedicama”, rekla je ona.

Kaže kako razumije da ljudi mogu imati različite stavove po pitanju vakcinisanja te da su i sami roditelji često zbunjeni, međutim kaže da su zdravstveni profesionalci uvijek tu da zajedno s roditeljima postignu najvažniji cilj – zdravo zaštićeno dijete.

“Zdravstvena dobrobit imunizacije je dobro poznata, kroz činjenicu da vakcine na godišnjem nivou spašavaju 2-3 miliona života, drastično smanjujući širenje zaraznih bolesti, invaliditeta i trajnih oštećenja zdravlja, kao i najtežih ishoda bolesti”, kazala je Junuzović Kaljić.

Važna informacija za roditelje je da se u FBiH primjenjuju vakcine koje su licencirane i odobrene od Evropske Medicinske Agencije (EMA), sa čijim je propisima državna regulatorna agencija u BiH uskladila postupke za registraciju vakcina. Svaka serija vakcina prolazi kroz rigorozne kontrole kvaliteta u nezavisnim laboratorijama, a proizvođač garantira da je vakcina usklađena sa propisanim standardom, koji je mnogo viši nego za većinu lijekova.

“Vakcinacija je utemeljena na naučnim dokazima i istorijskim dokazima koliko nam je kao civilizaciji vakcinacija pomogla u borbi sa zaraznim bolestima i na kraju da sam ja redovno vakcinisala svoju djecu i svojeg unuka”, poručila je ona.

Pad imunizacijske pokrivenosti u 2020. godini

Tokom 2020. godine je došlo do velikog pada imunizacijske pokrivenosti najmlađe populacije u Kantonu Sarajevo.

U ovogodišnjoj ciljnoj grupi za imunizaciju, petovalentna vakcina (protiv difterije, tetanusa, pertussisa, dječije paralize i Haemophilus influenzae tip B) je pala na oko 60 posto, a MRP vakcina (protiv Morbilla, Rubeole i Parotitisa), prva doza, na 29 posto.

“Ovakav pad zaštićenosti djece vakcinacijom je svakako ispod poželjnih 95 posto vakcinisanih, jako je zabrinjavajući i vodi nas u rizik od obolijevanja i epidemija zaraznih bolesti”, kazala je ona ističući da postoji razloga za strah da će se epidemije tih bolesti vratiti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79