OHR iz BiH može otići samo kada se ispuni program 5+2

Za one koji ili zaista ne razumiju, ili iz samo njima znanih političkih razloga zlonamjerno tumače dogovor oko OHR-a kako to njima odgovara, podsjetit ćemo na odluku političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira iz 2008. godine.

Tačka 6. Sporazuma koji su danas potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ BiH, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović glasi:

-Kroz mehanizam koordinacije procesa evropskih integracija u BiH intenzivno raditi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU u cilju ispunjavanja potrebnih uvjeta za pristupanje BiH EU, kroz izradu akcionog plana za ispunjavanje prioriteta iz preporuka Mišljenja Evropske komisije. U procesu napretka BiH ka članstvu u EU postepeno stvoriti uvjete da institucije BiH preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH.

Od stavljanja potpisa, do različitog tumačenja vezano za za zatvaranje OHR-a, prošlo je samo nekoliko sati. Ako se pogleda dio iz rečenice da “BiH postepeno stvori uvjete da se završi mandat OHR-a”, posve je jasno svakome ko zna čitati šta to znači. No, za one koji ili zaista ne razumiju, ili iz samo njima znanih političkih razloga zlonamjerno tumače dogovor oko OHR-a kako to njima odgovara, podsjetit ćemo na odluku političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira iz 2008. godine.

-Bosna i Hercegovina kao “mirna i održiva zemlja koja se čvrsto nalazi na putu europske integracije” dugoročni je cilj Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, a ostvarenje ovog cilja predstavlja i fokus djelovanja OHR-a.

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su na sastanku u Bruxellessu 26. i 27. februara 2008. godine utvrdili zahtjeve koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a. Ovi zahtjevi su jasno postavljeni i odobreni od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, a organi Bosne i Hercegovine već su ih prethodno prihvatili. Ciljevi koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a su:

-Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti

-Prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu

-Potpuna provedba Konačne odluke za Brčko

-Fiskalna održivost (promovirana putem Sporazuma o utvrđivanju stalne metodologije za utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu sredstava UIO-a i osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća)

-Zaživljavanje vladavine prava (demonstrirano putem usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa).

Pored ovih ciljeva, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je također utvrdio dva uvjeta koje treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a:

-Potpisivanje SSP-a

-Pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira utemeljena na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je redovito na svojim sastancima od februara 2008. godine vršio uvid u pomake ostvarene glede realiziranja programa 5+2. Iako su u nekim oblastima ostvareni pomaci, kronično neslaganje vodećih političkih stranaka dovelo je do zastoja koji je spriječio punu realizaciju programa prenosi Faktor

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79