OHR nakon izjave Schmidta o Izetbegoviću i Mladiću: Zlonamjerne i pogrešne tvrdnje potpuno su neutemeljene

OHR nakon izjave Schmidta o Izetbegoviću i Mladiću: Zlonamjerne i pogrešne tvrdnje potpuno su neutemeljene


Visoki predstavnik Christian Schmidt govoreći o sramotnom nastavnom programu u bh. entitetu RS kazao je da će uraditi sve da se cjelokupan obrazovni sistem u BiH poboljša.

Zatim je u istu rečenicu smjestio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića, a iz OHR-a sada kažu da to Schmidt nije učinio.

“Zaista sam uvjeren da te slike Mladića i Kovačevića. Izvinjavam se, Mladić koji je također imenovan na isti način kao… Ne Kovačević… Ne možemo imati takvu razliku… Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke”, rekao je Schmidt.

Iz OHR-a sada tvrde da su neutemeljenje tvrdnje javnosti da je Schmidt izjednačio Izetbegovića i Mladića.

“Kada se pročita dio teksta u kojem se govori o Aliji Izetbegoviću u udžbeniku historije za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj, ‘Tema 11: Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat’, kritika visokog predstavnika o uvrštavanju takvog teksta u školski udžbenik apsolutno nije sporna”.

“Ratko Mladić je presuđeni ratni zločinac i najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici”, podsjetili su iz Ureda visokog predstavnika te dodali: “Alija Izetbegović je prvi predsjednik Predsjedništva RBiH i ključna ličnost za postizanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je spasio živote”.

“Sve zlonamjerne i pogrešne tvrdnje kojima se sugerira da visoki predstavnik namjerno izjednačava prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem potpuno su neutemeljene. Takve tvrdnje su u suprotnosti sa ciljem koji visoki predstavnik želi postići zajedno s velikim brojem institucija i osoba koje slično razmišljaju, pozivajući domaće lidere da rješavaju pitanje pristrasnih školskih udžbenika i spriječe primjenu spornih dijelova Pravilnika Vlade RS koji bi, kako je to naveo Ustavni sud BiH u svojoj odluci u predmetu U-20/24 od 11. oktobra, “imali ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica…”, stoji saopćenju OHR-a.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija