OHR: Neka MUP RS obrazloži što će im teško naoružanje!

Nedavno je Patria obznanila kako je MUP Republike Srpske podnio zahtjev prema državnim institucijama kojim traži odobrenje za nabavku određenog naoružanja koje spada u kategoriju “teško”, tačnije vojnog naoružanja te smo zatražili i komentar Ureda visokog predstavnika.

“Primarna uloga policije Republike Srpske, kao i svake druge policije, jeste održavanje javnog mira i reda u ime velike većine građana RS koji poštuju zakon. Pitanje koje treba postaviti vlastima Republike Srpske jeste zašto vjeruju da je potrebno nabaviti takvo teško naoružanje vojnog ranga za svoje policijske snage i koja je to sigurnosna prijetnja koja bi opravdala upotrebu takvog smrtonosnog oružja. Vlasti RS bi trebalo da ponude javno i transparentno objašnjenje, a posebno u periodu kada bi raspoloživa sredstva valjalo usmjeriti u pravcu borbe protiv pandemije Covid-19 i ublažavanja ekonomskih posljedica koje stanovništvo i dalje trpi”, kazali su za Patriju iz OHR-a.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske (RS) nastavlja da militarizira MUP Republike Srpske. Ova vijest dolazi u vrijeme najava Milorada Dodika (SNSD) o ‘mirnom razlazu’ Bosne i Hercegovine, a militarizacija policije ne upućuje na mir.

O tome svjedoči zahtjev upućen na više adresa o dozvoli za uvoz Rogue Lite-borbene stanice na daljinsko upravljanje kalibra 12,7 mm i Rogue Lite – borbene jedinice na daljinsko upravljanje kalibra 7,62 mm.

Zahtjev za dozvolu, kako to nalaže zakon, proslijeđen je Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu sigurnosti, Ministarstvu odbrane i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji. Zahtjev je došao iz sektora za vanjskotrgovinsku politiku i strana ulaganja, tačnije pomoćnika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, koje u konačnici, a na osnovu datih saglasnosti daje konačnu dozvolu za uvoz oružja.

Ovaj zahtjev za saglasnosti za uvoz oružja i vojne opreme upućen je u februaru ove godine, a prema ovom zahtjevu krajnja upotreba predmetne robe je ugradnja i instalacija na vozilo koje je napravilo “Tehnički remont” u Bratuncu, a po obavezama iz kupoprodajnog ugovora sklopljenog između “Tehničkog remonta” i MUP-a Republike Srpske od 13. avgusta 2019. godine.

Kako je potvrđeno za Patriju saglasnosti su došle iz svih nabrojanih institucija izuzev Ministarstva odbrane BIH, jer ministar Sifet Podžić nije potpisao takvu saglasnost. Direktor OSA-e Osman Mehmedagić, te ministrica Bisera Turković i Selmo Cikotić dali su zeleno svjetlo za uvoz ovog vojnog naoružanja, a koje će koristiti MUP RS!?

Kako su nam pojasnili vojni analitičari daljinski upravljiva borbena stanica sa mitraljezom 12,7 mm je moderni oružni sistem namijenjen za ugradnju na lako oklopljena višenamjenska vozila.

Daljinski upravljiva borbena stanica (DUBS) sastoji se od: Oružne stanice koje se montira na vozilo Komandno-upravljačkog bloka sa sistemom za upravljanje vatrom (SUV) i elektronikom elektromotornog pogona, smješteni unutar vozila.

Prototip ovog vozila pod imenom ‘Despot’ predstavljen je na neustavnom danu proslave Dana Republike Srpske na svečanoj ceremoniji (paradi) u Banja Luci 9. januara 2019. godine.

Podsjećamo i na priču koja je bila aktuelna prije nekoliko godina kada je pažnju zaokupljala informacija da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) nabavlja 2.500 automatskih pušaka, čija se isporuka očekivala iz Srbije.

Vlasti ovog entiteta uvjeravali su da se puške nabavljaju radi opremanja policije u borbi protiv terorizma, ali je dalje bilo mnogo onih koji su strahovali da se policija naoružava sa nekim drugim, skrivenim namjerama.

Šta se sada krije iza nabavke borbene jedinice na daljinsko upravljanje različitih kalibara.

U Bosni i Hercegovini, svaka nabavka oružja svakako zabrine građane, imajući u vidu našu prošlost, a još više zabrinjava olako davanje saglasnosti za nabavku teškog vojnog naoružanja za potrebe policije!?

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ranije je, prilikom pokušaja nabavke 2.500 dugih cijevi, isticao da vjeruje kako se iza svega krije uspostavljanje neke vrste oružanih formacija te da će tražiti i informaciju o nabavci oružja kako bi utvrdio da li se radi sve po zakonu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79