OHR: Niko nije iznad zakona, zato je podignuta optužnica protiv Dodika i Lukića

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) oglasio se nakon što je u petak podignuta optužnica protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i direktora Službenog lista RS-a Miloša Lukića.
Poštivanje zakonskog i ustavnog okvira te podržavanje vladavine prava je od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo. To je obaveza za svakoga jer niko nije iznad zakona. OHR poziva sve građane i zvaničnike da poštuju zakon”, stoji u saopćenju.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika eniteta Republika Srpska Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Razlog podizanja optužnice je neizvršavanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta po novom članu Krivičnog zakona BiH – 203a stav 1, koji je nametnuo visoki predstavnik.

Ambasada SAD-a je u svome reagovanju također poručila da je podizanje optužnice važan korak, i pokazatelj da niko nije iznad zakona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79