OHR o izjavi Džafera Alića o “vlasnicima i podstanarima u BiH”: Ovim tjerate mlade ljude

OHR o izjavi Džafera Alića o “vlasnicima i podstanarima u BiH”: Ovim tjerate mlade ljude


Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH oglasio se saopćenjem za javnost povodom sporne izjave predsjedavajućeg Skupštine HNK (SDA) Džafera Alića u kojoj je rekao da smo “mi vlasnici ove zemlje i da imamo neugodne podstanare iza kojih uvijek moramo uvijek čistiti, mesti, popravljati, izrađivati, graditi, nadograđivati”.

Oni su Alićevu izjavu okarakterisali kao uvredljivu, te su konstatovali da ovakve izjave tjeraju budućnost ove zemlje odnosno mlade ljude.

– Zamisao da se bilo ko u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine, bilo da pripadaju nekom od konstitutivnih naroda ili kategoriji Ostalih, može okarakterizirati kao “vlasnik” ili “podstanar” je veoma uvredljiva i ukazuje na duboko nepoznavanje prirode ove zemlje, njene istorije, njene vjerske i nacionalne raznolikosti, ali i višegeneracijskog suživota koji je uspio nadjačati sve strahote i ratove.

Tom suživotu svjedočimo i danas, unatoč svim izazovima, ali i unatoč uvredljivim izjavama političkih predstavnika na svim krajevima političkog spektra kojima se pokušava negirati stvarnost ove zemlje i njenih ljudi u korist narativa koji su prije trideset godina korišteni za demonizaciju susjeda i opravdavanje etničkog čišćenja, genocida i drugih zločina. Danas te izjave samo služe da otjeraju mlade ljude, budućnost ove zemlje. Bosna i Hercegovina je danas mirna i stabilna zemlja, dom svim svojim narodima i građanima.

Umjesto da daju neprihvatljive izjave, bilo da su unitarističke ili secesionističke prirode, od političkih predstavnika se očekuje da rade na jednakopravnosti svih, uključujući povratničke i manjinske zajednice, te na zajedničkoj i prosperitetnoj budućnosti za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Izbori se ne dobijaju na mržnji nego na konkretnim promjenama koje će poboljšati živote građanki i građana, saopćeno je iz OHR-a.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija