OHR: Potrebno uložiti napore da se dodatno ojača izborni proces

Uzimajući u obzir današnju odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK) kojom su potvrđeni konačni rezultati općih izbora 2022. godine, visoki predstavnik Kristijan Šmit naglasio je da se moraju poduzeti koraci kako bi se dodatno unaprijedio integritet izbornog procesa.

Građani bi trebali imati povjerenja u pouzdanost izbornog sistema, kazao je on.

“Oni moraju biti sigurni da će se njihov glas računati i da će se njihov izbor poštovati”, rekao je visoki predstavnik, dodavši da, kako bi se taj cilj postigao, glavni prioritet treba da bude suzbijanje izbornih prevara. Uvođenje elektronskih alata u izborni proces sljedeći je pravi korak na tom putu.”

Prošlo je vrijeme studija i preporuka, istakao je.

“Dobro znamo šta je potrebno učiniti da se osigura integritet izbora. Pozivam sljedeći saziv parlamenta da na jednoj od svojih prvih sjednica donese potrebne mjere. Neophodno je i što brže djelovati kako bi se poboljšala situacija u vezi sa financiranjem i osobljem Centralne izborne komisije BiH. Nema potrebe za dalje čekanje da se donesu neophodne promjene”, dodao je visoki predstavnik.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79