OHR pozvao institucije da se uozbilje

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) upozorio je u subotu kako je potrebno osigurati adekvatno financiranje predstojećih lokalnih izbora u BiH.

Iz OHR-a podsjećaju da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH odgodilo predstojeće lokalne izbore za 15. studeni 2020. godine kako bi se dalo vremena da se prevaziđu izazovi koji se odnose na financiranje i organizaciju izbora, kao i izazovi koje je prouzrokovala pandemija Covid-19.

“OHR želi podsjetiti sve relevantne organe, uključujući Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine na njihovu zakonsku obavezu da osiguraju adekvatna financijska sredstva za izbore. Time bi se omogućilo SIP-u da izvrši sve neophodne pripreme za neometano i blagovremeno održavanje i provođenje lokalnih izbora kako bi građani Bosne i Hercegovine bili u mogućnosti da iskoriste svoja zagarantirana prava u skladu sa Ustavom BiH”, priopćeno je iz OHR-a.


Kako se nadalje navodi, od suštinskog značaja je da sve institucije, na svim nivoima, u potpunosti surađuju sa SIP-om, kako to nalaže zakon, a kako bi se izvršila ova ključna demokratska funkcija u BiH, objavila je Fena.

Istovremeno, OHR potcrtava da svi prigovori koji se odnose na proces imenovanja članova SIP-a spadaju u domen suda, te da stoga svi članovi SIP-a djeluju u punom kapacitetu sve do eventualne drugačije sudske odluke prenosi Hercegovina.info

Komentari

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79