OHR se konačno oglasio o formiranju rezervnog sastava policije u RS-u

Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima.

Trenutni politički diskurs o rezervnom sastavu policije u entitetima, koji je počeo jednostranim potezom Republike Srpske u vezi s ovim pitanjem, ne doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz OHR-a.

Naprotiv, time je pokrenuta negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha. Ovakva dinamika je zabrinjavajuća s obzirom da se njom ugrožava stabilnost stvaranjem tenzija i podjela u zemlji od kojih, u konačnici, građani BiH nemaju nikakve koristi.

Umjesto jednostranog uvođenja rezervnog sastava policije, organi vlasti na svim nivoima treba da rade na boljoj saradnji kako bi javnu sigurnost podigli na najviši nivo i obezbijedili sigurno okruženje.

Ne postoji uvjerljivo opravdanje za jednostranu uspostavu rezervnog sastava policije. Imigracija i politika u vezi sa izbjeglicama i azilom su ustavna nadležnost državnih institucija, te njihove kapacitete treba ojačati. To bi bio odgovarajući primjer bolje saradnje.

U tom kontekstu, pozivamo vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, nego da pokrenu dijalog sa svojim partnerima na državnom i federalnom nivou, kao i sa međunarodnom zajednicom, navodi se u saopćenju OHR-a prenosi Fokus.

 

ZDK: Podnesena inicijativa da se formira rezervni sastav policije

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79