OHR suzdržan u pogledu hidroelektrana na Drini: “Postupak pred Ustavnim sudom još nije završen”

Rješavajući ustavnu apelaciju bošnjačkih članova u Vijeću naroda NSRS Ustavni sud BiH je donio djelomičnu odluku i u meritumu odlučio da konačnu odluku u ovom predmetu donese Zajednička Komisija za koncesije BiH.

Kako je to nedavno istakao Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu objašnjavajući sve nelogičnosti ovih dešavanja, posebno oko rada Zajedničke komisije za koncesije BiH koja je u ovom trenutku skoro monoetnička, jer je u njenom sastavu pet etničkih Srba, konačnu odluku o ovoj problematici bi mogao dati upravo ustavni sud BiH.

Naime, Ustavni sud BiH je Zajedničkoj komisiji za koncesije BiH ostavio rok do 90 dana u kojem ona ovaj predmet ima obavezu riješiti u meritumu.

Ukoliko u roku od 90 dana ovo pitanje nije na komisiji riješeno cijeli predmet se vraća Ustavnom sudu BiH na konačno rješavanje pred istim.

Očito shvatajući da Zajednička komisija za koncesije BiH neće uspjeti uraditi valjan posao iz Ureda visokog predstavnika za Patriju kažu da u ovom trenutku neće komentirati ovaj slučaj, iako po njihovoj agendi (5+2) imaju takav mandat, piše NAP.

„OHR u ovoj fazi ne želi da komentira, imajući u vidu da je proces još uvijek u toku i da postupak pred Ustavnim sudom još nije završen”, kaže Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a.

Podsjećamo, da je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko se usprotivio izgradnji hidroelektrana “Buk Bijela”, “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini još u novembru 2020. godine kada su Vlade RS i Srbije potpisale sporazum o realizaciji tog projekta, a samo nekoliko dana uoči polaganja kamena temeljca za ovaj projekat uputio je pismo premijerima Republike Srpske i Srbije, u kojem ih je otvoreno pozvao da to ne rade.

U svojoj prethodnoj praksi, Ustavni sud BiH je utvrdio da su vode, uključujući i kopnene vode, javna dobra koja se smatraju državnom imovinom, te da bi odluke u vezi sa državnom imovinom trebale da se donose na nivou države Bosne i Hercegovine, s obzirom da država Bosna i Hercegovina ima isključivu nadležnost za odlučivanje o statusu državne imovine.

Da budemo precizni, i da rezimiramo: visoki predstavnik toplo podržava investicije u BiH, ali one trebaju biti provedene tako da poštuju zakone i odluke Ustavnog suda BiH. Naposljetku, to je od najvećeg značaja i za investitora, da ima pravnu jasnoću i sigurnost.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79