OHR: Svaki lažni glas je prepreka u dostizanju evropskih standarda

U odgovoru na pitanje o očekivanjima od visokog predstavnika u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini (BiH), Ured visokog predstavnika (OHR) je izjavio da očekivanja visokog predstavnika, izražena u njegovoj izjavi iz decembru 2023., ostaju nepromijenjena.

Visoki predstavnik je u toj izjavi najavio da će, ukoliko se ne postigne domaći dogovor o izmjenama izbornih propisa do kraja Nove godine, sam nametnuti promjene kako bi osigurao poštene izbore.

OHR je naglasio da vlasti BiH do sada nisu uspjele uskladiti Izborni zakon sa međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa.

Pritom su istaknuli ključne aspekte koji bi trebali biti obuhvaćeni izmjenama, a to uključuje jasnu identifikaciju svakog birača, elektronsko brojanje glasova, siguran prijenos glasačkih listića do biračkih odbora te transparentan i neovisan rad biračkih odbora na biračkim mjestima.

OHR je naglasio da su ovi pomaci ključni za postizanje evropskih standarda u pogledu slobode i demokracije te da bi takve promjene trebale biti primijenjene već na lokalnim izborima u oktobru. OHR je posebno istaknuo važnost povjerenja građana u izborne sisiteme, dosljednu primjenu mjera zaštite procedura i očuvanje tajnosti glasanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79