Okerić: Nedopustivo je da se dijelovi iz GRAS-a prodaju na internetu

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić na konferenciji za novinare o stanju u GRAS-u kazao je da će ovo preduzeće kroz analize Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS prepoznati koje su stranke odgovorne za ovo stanje.

– Tačno ćete vidjeti iz kojih stranaka dolaze. Nadam se da će biti obuhvaćena i druga preduzeća koja su bila koleteral. Koja god Vlada da dođe, jako je teško iz takve dubioze vratiti ta preduzeća na tračnice njihovog efikasnog rada koji trebaju da pruže korisnicima. Kada su uposlenici GRAS-a u pitanju, u svakoj priči ima dobrih i loših ljudi. Kada posmatramo uposlenike GRAS-a, pojedinci su pokrenuli ovo stanje, a nekoliko njih šutnjom to odobrili – kazao je Okerić.

Odblokiran račun GRAS-u: Počela isplata dvije plaće radnicima

Nabavka novih trolejbusa

Dodaje da je nedopustivo da se dijelovi iz GRAS-a prodaju na internetu, a da se ne zna ko je odgovoran.

Okerić je pozvao nadležne institucije da se ovakvi problemi rješavaju te da pravosudne institucije nisu baš onakve kakve ih javnost prepoznaje.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta istakao je da je jako teško bilo šta reći što se dešavalo u periodu od 2018. godine.

– Te 2019. godine zatekli smo stanje u kojem su bili nezadovoljni i građani i uposlenici. Ljudi koji rade moraju dobivati platu. Zatekli smo desetine tendera za minibuse koji su padali, a tenderi se nisu završavali. Kupili smo 9 novih minibusa nakon deset godina. Neko deset godina nije želio da naši građani imaju minibus. Tim subvencijama ubijao se javni prijevoz. Našli smo način, razum i odgovornost – kazao je Šteta.

Prema njegovim riječima, sa 14 na 28 maraka povećane su subvencije. Pokrenuta je nabavka 25 novih trolejbusa koji nisu bili ni u kakvim planovima.

Radnici GRAS-a po tužbama potražuju desetine miliona maraka

Isplatili 24 miliona KM po tužbama

– Početkom naredne godine 25 trolejbusa će stići u Sarajevo. Nakon 10 mjeseci našeg odsustva, Vlada “Trojke” se vraća. Prvog marta smo posjetili preduzeće koje je blokirano, odnosno njihov račun, nakon 10 mjeseci. Zatekli smo sporazum iz oktobra 2020. godine u kojem smo vidjeli da brojke nisu realne i nisu tačne. Ne da smo 24 miliona maraka obezbijedili, nego smo ih isplatili GRAS-u za više od 1.100 predmeta tužbi koje su nas dočekale na ime kolektivnog ugovora – kazao je Šteta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79