“Oko 30 uposlenika javnog sektora u KS ima lažne diplome, broj raste i…”

Gostujući u “Novom danu”, Erduan Kafedžić pojasnio je metodologiju kojom rade u otkrivanju lažnih diploma.

Kafedžić kaže da je do sada utvrđeno tridesetak lažnih diploma.

“Proces je sada u nadležnosti tužilaštva. Ne mogu ti ljudi ostati bez posla dok se na završi taj krivični postupak. U toku su istrage”, pojasnio je i dodao:

“Upravo sam jučer dobio s terena informaciju da smo, vjerovatno, otkrili još 17 novih diploma. Broj diploma raste i bit će provjerene sve diplome u javnom sektoru KS.”
Lažne diplome uoči konkursa

Gostujući u “Novom danu”, Erduan Kafedžić pojasnio je metodologiju kojom rade u otkrivanju lažnih diploma.

“U početku smo krenuli da provjeravamo diplome za lica koja su neposredno pred konkurse stekla diplomu i to se pokazalo kao dobar metodološki parametar. Utvrdili smo da je veliki broj osoba koje su završile neposredno pred konkurs, imao krivotvorene diplome”, kazao je.

Navodi da su tokom provjere nailazili i na otpor institucija.

“Jedna institucija gdje smo trebali da vršimo provjeru diploma za njihove uposlenike se obratila Agenciji za zaštitu ličnih podataka da zaustave taj proces. Mi smo bili jako uporni i imali smo snažne argumente i naravno da smo nastavili s tim procesom. Bilo je situacija da su se institucije kod kojih smo tražili da nam dostave podatke o diplomama, branile da je to proces, da se to plaća”, pojasnio je, kazavši da su mnogi odustali od te barijere, piše N1.

“Ovdje se radi o visokom javnom interesu. Nešto što jako kompromitira javni sektor cijele države”, istaknuo je Kafedžić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79