Oko 450 zaposlenika UKC-a Tuzla vakcinisano, nije bilo ozbiljnijih neželjenih dejstava

U Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla po predviđenom planu traje kontinuirani proces vakcinacije uposlenika ove zdravstvene ustanove. 

Prema informacijama sa kojima raspolaže Tuzlanski do sada je vakcine “AstraZeneca” primilo oko 450 zaposlenika UKC-a Tuzla. 

Među prioritetima su zdravstveni radnici koji su u direktnom kontaktu sa hospitaliziranim bolesnicima u covid bolnicama.

Do kraja sedmice predviđeno je da se vakciniše ukupno oko 1.000 zdravstvenih radnika UKC-a Tuzla potvrdio je za Tuzlanski.ba Denis dr. Mršić. doc. dr. sci med spec. interne medicine – kardiolog.

“Ukoliko se ne krene sa još masovnijom vakcinacijom kako nas zdravstvenih radnika tako i građana strah me da bi situacija mogla biti sve lošija i da bi se mogla izgubiti kontrola nad virusom. Za sada nema mjesta panici. No, ovo je rat sa nevidljivim neprijateljem koji odnosi živote naših građana. Imunizacija je jedini način da se sačuvaju životi. Mnogi špekukišu kako vakcina “AstraZeneca” nije pouzdana. Međutim, i sam sam je među prvima primio. Od oko 300 vakcinisanih mojih kolega nismo imali ozbiljnije prijave kontraindikacija. Vakcine nekih drugih proizvođača kada bude dostupne treba da sačuvamo za našu najstariju populaciju i vitalno ugrožene bolesnike. Moramo biti svjesni da nećemo svi biti u prilici primiti vakcinu po želji. Također, veoma je važno da uz proces imunizacije budemo maksimlano disciplinovani kada su u pitanju sve higijensko-epidemiološke mjere” – smatra dr. Mršić i dodaje kako je svaka vakcina prijeko potrebna: 

“Svaka vakcina sada nam je jako potrebna neovisno od kojeg je proizvođača. Nadam se da ćemo što prije dobiti i vakcine koje smo platitli putem Covax sistema. Danas je vakcinisano preko 150 zaposlenika UKC-a Tuzla i sve je proteklo uredno i u najboljem redu. Plan je da do kraja ove sedmice vakcinu primi ukupno oko 1.000 zdravstvenih radnika” – kaže Denis dr. Mršić. 

Podsjetimo, Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici 12. marta prihvatio je donaciju kojom je Republika Srbija obezbijedila Bosni i Hercegovini, za potrebe Federacije BiH, dodatnih 15.000 doza lijeka – vakcina Covishield, proizvođača Instituta za serume iz Indije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79