Oko 70 posto mladih opravdava nasilje muškaraca nad ženama

Regionalna direktorica Care international Balkans Sumka Bučan kazala je kako Care zajedno s devet partnerskih organizacija implementira projekt Inicijativa mladića (YMI) u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Kosovu i Albaniji, a koji se bori za promoviranje zdravijih životnih stilova među mladima osporavanjem rodnih stereotipa

Regionalni radni sastanak predstavnika ministarstava obrazovanja iz regije i nastavnog osoblja iz BiH, Srbije, Albanije, Kosova i Hrvatske s ciljem razmjene primjera najbolje prakse Programa Y, edukativnog programa za prevenciju nasilja i promociju zdravijih životnih stilova, održan je u utorak u Mostaru.

Regionalna direktorica Care international Balkans Sumka Bučan kazala je kako Care zajedno s devet partnerskih organizacija implementira projekt Inicijativa mladića (YMI) u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Kosovu i Albaniji, a koji se bori za promoviranje zdravijih životnih stilova među mladima osporavanjem rodnih stereotipa.

– Ono na čemu dugo radimo je kreiranje metodologije koja bi se mogla uvesti u školski sustav, a plod tog dugogodišnjeg plana je Program Y, odnosno program mladih koji je akreditiran u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Sarajevskom kantonu, Bosansko-podrinjskom kantonu i drugim krajevima BiH. Akreditiran je i u Kosovu, dok je u Srbiji program od posebnog značaja, a radimo na akreditaciji programa u Albaniji – kazala je Bučan.

Dodala je kako se ovaj program temelji na istraživanjima koja pokazuju da mladi na neki način podržavaju nasilje.

– Uradili smo dosta istraživanja u okviru projekta i uvijek se pokazalo da su stavovi mladih takvi da ne osuđuju nasilje, da podržavaju nasilje. Uvijek se pokazalo da negdje oko 70 posto mladih smatra kako rodno-zasnovano nasilje, odnosno nasilje muškaraca prema ženama nekako mogu opravdati – istaknula je Bučan.

Osim početnih, također se vrše i završna istraživanja koja pokazuju da Program Y daje rezultate, a cilj je također, navodi Bučan, uvesti ga u sustav.

– Taj program podržava zdrave životne stilove, radi na prevenciji vršnjačkog i rodno-zasnovanog nasilja i promovira rodnu ravnopravnost, a tamo gdje se po programu radilo stavovi i ponašanja su se mijenjali, a ono što znamo je da su stavovi i ponašanja dva čimbenika koja je možda i najteže promijeniti – kazala je Bučan.

Osim toga što projekt promovira rodnu ravnopravnost, u njega su uključeni učenici iz svih navedenih zemalja koji se druže i razmjenjuju iskustva pa tako, kaže Bučan, on također promovira i dijalog u regiji da mladi jednostavno nađu budućnost koja će za njih biti bolja od one koju odrasli stvaraju danas.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Rašid Hadžović kazao je kako je organizacija Youth power (Snaga mladih) zajedno sa županijskim ministarstvom obrazovanja u zadnjih pet godina realizirala 800 različitih radionica u 12 različitih škola.

– Uključili smo kompletnu strukturu škola, tako i učenike koji su postali vršnjački edukatori. Cilj nam je da se redovno vrši prevencija bilo kakvih loših stvari poput alkohola, droge, kockanja i drugih koje se događaju u društvu – kazao je Hadžović.

Također, pozvao je i ostala udruženja mladih koji su spremni kvalitetno odgovoriti jednom teškom zadatku, kako bi zajedno utjecali na svijest mladih da se odmaknu od svih pošasti koje okružuju naše društvo.

– S druge strane bilo bi dobro da krenemo i u borbu zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini i da se tako razvija poduzetnički duh. Nadam se da će i Snaga mladih krenuti u tom pravcu pa da i na taj način mladim ljudima koji žele ostati u BiH damo podršku – kazao je Hadžović.

Program Y postao je sastavni dio nastavnog plana i programa za srednje škole u HNK-u, a ova studijska posjeta u Mostaru pružit će priliku da nadležna ministarstva, škole kao i partneri iz civilnog društva zajedno istraže opcije o tome kako navedeni program primijeniti i u drugim dijelovima regije.

Inače, ovaj događaj održava se u okviru projekta “Muškarci i dječaci kao partneri u promoviranju rodne ravnopravnosti i prevenciji ekstremizma i nasilja među mladima na Balkanu” i projekta “Inicijativa mladića (YMI): Promoviranje zdravijih životnih stilova među mladima u BiH osporavanjem rodnih stereotipa 2” koje podržavaju Austrijska razvojna agencija, Vlada Švicarske, OAK Fondacija i Care Njemačka.

 

“One nisu bile samo naše kolegice, već nevjerovatne žene i uzor mnogima”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments