Oko 86% opreme u UKC–u u Tuzli zastarjelo, brojni aparati ne rade

Sama činjenica da bolujete od teške maligne bolesti je teret s kojim se teško nositi. Zamislite još da se na taj teret obruši problem nemogućnosti liječenja u kantonu u kojem živite.

Upravo kroz takvu agoniju prolaze onkološki pacijenti sa područja Tuzlanskog kantona. Aparat za radioterapiju nije u funkciji, a njegov rad je, u februaru, zabranila i državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost zbog čega oboljeli ne mogu pristupiti procesu zračenja. I ovo nije trenutačni problem. Ovo je višegodišnja borba, a na frontu su čini se, samo pacijenti, piše Federalna.

Iako je sa područja Tuzlanskog kantona, Sabina Hasanović svoju borbu protiv karcinoma vodila je u Kantonalnoj bolnici u Zenici. Sati iscrpljujuće vožnje, nepoznata okolina, boravak o njenom trošku samo su vrh ledenog brijega u procesu liječenja. Niko, objašnjava, ne pita pacijente mogu li pokriti troškove boravka i liječiti se na taj način: “Tri sata se ti vozi. Odeš na zračenje, dođeš kući. Sedmično smo putovale. Dođeš kući, budeš dan-dva, pa opet. Imale smo jednu što je imala auto i tako, eto, s njom, plaćaj”.

Sabina Hasanović je samo jedna od mnogih oboljelih osoba koje su prošle i ponovo prolaze kroz isto. UKC Tuzla ima saradnju sa bolnicama u Sarajevu, Mostaru i Zenici i tamo šalje svoje pacijente koji moraju na radioterapiju. Aparat u UKC-u se svako malo kvari, iako je to problem koji zahtijeva urgentno djelovanje, na rješenje se čeka još od 2017. godine, kada su uočeni prvi problemi. Hoće li i kada će biti nabavljen novi aparat za koji je potrebno deset miliona maraka, niko sa sigurnošću ne zna.

“Mislim da ćemo u sljedećoj sedmici krenuti u raspisivanje tendera jer nismo sjedili skrštenih ruku, kažem vam, urađen je ogroman posao u ovom prethodnom periodu”, tvrdi v.d. direktora UKC-a Tuzla Denijal Tulumović.

Ministrica zdravstva TK-a Dajana Čolić nada se da tender neće pasti: “Mislim da i u tom najboljem slučaju, da ne bude žalbi, procedura neće završiti prije neka tri do četiri mjeseca. Jednostavno, takva je procedura javne nabavke”.

Vlada je, za sada, izdvojila sredstva od oko 7 miliona maraka, a UKC se treba snaći za još tri miliona. I ako uspije, to je samo za aparat za onkologiju. Osim njega, oko 86% ostale opreme također je zastarjelo i nerijetko van funkcije. Tako su, primjera radi, i srčanim bolesnicima vrata za razne internističke preglede poput ergometrije zatvorena jer dijelovi aparata trebaju zamjenu.

“Mi smo krenuli i u pripremu za nabavku i zanavaljanje ostale opreme. Ovo što ste pitali za ergometriju, to je bezazlena manžetna za pritisak. Međutim, i to kad idete, morate da idete tenderski”, dodaje Tulumović.

Tako su tenderi i javne nabavke opravdanja za višegodišnje probleme u vezi sa opremom u UKC-u. U međuvremenu i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona provjerava da li u postupcima odgovornih osoba kada je u pitanju radioterapija ima elemenata krivičnog djela. Ovakvom stanju doprinosi i dug UKC-a koji iznosi više od 90 miliona maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79