Okončan prijem ljekara u Dom zdravlja Živinice: Posao na neodređeno samo za one bliske stranci SDA

Kada bi se pratile svjetske statistike u broju doktora medicine koji su politički aktivni, kako funkcijama u strankama tako i kandidaturama na izbornim listama svih nivoa vlasti, Bosna i Hercegovina bi zasigurno zauzela vodeće mjesto. Šta ljekare, pogotovo one koji su tek svoju diplomu uzeli u ruke, tjera u politički angažman? Ukoliko ste čitatelj portala Crna Hronika, odgovor vam se sam nameće. Međutim, dopustite da vas još jednom (ne)iznenadimo pričom koja potvrđuje kako se u ovoj državi teško mari za pravim vrijednostima i kvalitetama.

Stranačko zapošljavanje ili kako to odmilja mnogi u našoj državi zovu – patriotizam, općeprisutno je u svim javnim ustanovama. U Tuzlanskom kantonu najviše prostora za uhljebljenje je u zdravstvenim ustanovama, bez obzira da li se radilo o medicinskom ili nemedicinskom osoblju. Situacija vjerovatno nimalo nije drugačija u ostalim, ali se stanovnici najmnogoljudnijeg kantona barem usude progovoriti o ovim pitanjima. Tako su se našoj redakciji ponovo javile razočarane osobe nakon sprovedene konkursne procedure, ovog puta u Domu zdravlja Živinice.

Kako nam otkrivaju naši sagovornici, samim raspisivanjem konkursa, kojim su se tražili kandidati za stupanje u radni odnos na neodređeno vrijeme, bilo je jasno da su pozicije u Domu zdravlja unaprijed rezervisane. Što se tiče radnih pozicija za ljekare, stvar je postala jasnija i glasine bliže istini, nakon što su kandidati završili sa pismenim ispitivanjem.

Maksimalan broj bodova za one koje posao čeka, neki već angažovani na istom radnom mjestu, da se ništa ne prepusti slučaju. Nakon usmenog ispita sve je kristalno jasno. Najuspješniji kandidati u direktnoj vezi sa politikom, a svi bliski jednoj stranci – Stranci demokratske akcije.

Politika ih usrećila

Prva na listi uspješnih je Edina Šišić, doktorica koja je, sudeći bodovima na tabeli, “pomela” konkurenciju.

Kandidati koji se primaju u radni odnos na mjesto doktor medicine

Treba napomenuti da je Šišić bila kandidat na minulim lokalnim izborima, kada je uspjela osvojiti i mandat u Gradskom vijeću, ali i da se porodično vezuje za višeg funkcionera SDA iz Živinica, Begana Muhića.

Edina Šišić – Kandidat SDA na Lokalnim izborima 2020.

Politički angažman te 2020. ipak nije bio tako uspješan za Edinine kolege, Edisa Trumića i Amiru Mumbašić (Kudić). Bez obzira na to, nagrađeni su pozicijama u Domu zdravlja i prije raspisivanja konkursa. Od raspoloživih kvaliteta (ni)su se uzimali u obzir pri zapošljavanju – angažman u stranačkim organima, poput Asocijacije mladih, te aktivnost na društvenim mrežama u širenju stranačke propagande.

Šišić, Trumić i Kudić (Mumbašić) kandidati SDA na Lokalnim izborima 2020.

Nakon objavljivanja rezultata svo troje imaju osiguranu budućnost, obzirom da ostaju ljekari na neodređeno vrijeme u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi.

Sa druge strane, doktorica Ajla Mušanović nije duže vremena privržena Stranci demokratske akcije. Naprotiv, svoju političku karijeru je započela u Pokretu demokratske akcije, da bi zatim dres PDA zamijenila za drugu nijansu zelene – SDA, te stekla uslove za radni angažman u Domu zdravlja Živinice.

Ajla Mušanović na Kongresu PDA (lijevo) i radnom mjestu u Domu zdravlja Živinice (desno)

Također je privremeno zaposlenje zamijenila trajnim zatvaranjem konkursne procedure. Vrijedi napomenuti da je Ajlin otac Zaim Mušanović duže godina zaposlenik ove ustanove na poziciji radiologa. Zanimljivo, Mušanović se pred ovogodišnje Opšte izbore našao na listi Naroda i Pravde (NiP) za Parlament FBiH.

Porodične veze sigurno nisu zanemarene u slučaju još jednog doktora medicine, Kemala Halilčevića. Njegov otac Munib, inače čovjek od povjerenja gradonačelniku Samiru Kamenjakoviću, u aprilu je imenovan za pravobranioca grada Živinice. Naši sagovornici smatraju da su iste veze iskorištene i u slučaju preostalih primljenih kandidata, iako ne mogu precizno imenovati osobe povezane sa političkim krugovima.

Izgleda da je dobitna kombinacija za zapošljavanje u ovoj javnoj instituciji dobra povezanost porodičnih i političkih veza, što pokazuje i konkurs za medicinske tehničare.

Kandidati koji se primaju u radni odnos na mjesto medicinska sestra/tehničar

Amila Taletović i Kanita Salković, kćerke gradskih vjećnika Fehima i Mevludina, zablistale su ponajprije na pismenom ispitu, a zatim i pri ukupnom bodovanju, te osigurale trajni angažman u Domu zdravlja.

Stranka bitnija od struke

Da u Domu zdravlja Živinice vlada politički zadovoljavajuća atmosfera, što je gradonačelniku Kamenjakoviću i Predsjedavajućem Gradskog vijeća Jusiću bitnije od zdrave radne atmosfere u službi građana, dokazuje i upravljačka struktura ove ustanove. Kamenjaković i Jusić su za predsjednika Upravnog odbora postavili Ćazima Mulića, diplomiranog inžinjera geologije. Geolog se, po mišljenju mudrih kadrovskih organizatora iz SDA Živinice, itekako razumije u rad i poslovanje zdravstvene institucije.

Ćazim Mulić, dipl. ing. geologije

Podsjećamo, Ćazim Mulić je učestvovao u sramotnom incidentu u centru Živinica, kada je izbila tuča i demoliran lokal bahatim ponašanjem Abdulaha Zukića, bivšeg savjetnika gradonačelnika.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79