Okružni sud u Istočnom Sarajevu častio advokate 50% većim nagradama

Okružni sud u Istočnom Sarajevu advokatima angažovanim po službenoj dužnosti isplaćivao je nagrade za čak 50 odsto veće, nego što je to predviđeno propisima, a dugoročni prihodi su precijenjeni za 1,1 milion KM.

“Obračun nagrade za rad advokata nije umanjivan za 50 odsto, što nije u skladu sa Odlukom o određivanju visine nagrade i naknade advokatima angažovanim po službenoj dužnosti u krivičnom postupku”, naveli su revizori u izvještaju za ovu instituciju kojoj su dali mišljenje s rezervom i o usklađenosti i o finansijskim izvještajima.

Prema njihovim riječima,obračunati iznosi nagrade branilaca angažovanih po službenoj dužnosti, u pojedinim slučajevima su uvećavani za paušalnu nagradu od 25 odsto, što nije u skladu sa Tarifama o nagradama i naknadi troškova za rad advokata.

Kako tvrde revizori, dugoročno razgraničeni prihodi su precijenjeni za iznos od 1,1 miliona maraka jer ovaj sud nije evidentirao primljene neuslovljene pomoći shodno instrukciji Ministarstva finansija.

“Manje su iskazani grantovi iz zemlje za 19.428 KM, jer evidentiranje sredstava nije vršeno u skladu sa Pravilnikom o računovodstvu. Više su prikazane naknade plata za vrijeme bolovanja koji se refundiraju od fondova obaveznog socijalnog osiguranja za 2.597 KM”, istakli su revizori u Izvještaju, prenosi Capital.

Kada su u pitanju javne nabavke i tu su revizori pronašli niz nepravilnosti, a odnose se između ostalog na to da prilikom provođenja javnih nabavki putem direktnog sporazuma nije donesena odluka o pokretanju postupka javne nabavke.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu lani je na raspolaganju imao budžet od 1,1 milion maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79