Okupljanje majki Srebrenice u Tuzli: Ovo je nedopustiv odnos prema žrtvama genocida

Majke Srebrenice i Podrinja na Trgu slobode u Tuzli su danas su još jednom podsjetile na genocid koji su 11. jula 1995. godine u UN-ovoj zaštićenoj zoni počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS.

Njihovo okupljanje dolazi dan prije godišnjice masakra na srednjoškolskom igralištu u Srebrenici 12. aprila 1993. godine kada su u granatiranju sa položaja Vojske RS ubijene 74 osobe, a više od stotinu ranjeno.

– Godišnjica dolazi pred Ramazan. Mi ćemo dostojanstveno obilježiti taj datum koji je za nas sve veoma bolan – kaže Nura Begović, članica udruženja „Žene Srebrenice“.

S njima je jučer bila Dževa Hasić sa kćerkama, supruga Nedžada Hasića, koji je po drugi put uhapšen u novembru 2020. godine i odveden u zatvor u Bijeljinu.

– Šta da vam kažem. Svaki novi susret s njim je teži i bolniji. Ne znam koliko će moći izdržati sve ovo. Imamo petero djece, ostala sam sama s njima i živimo od onog što od nekog dobijemo – kaže Dževa Hasić.

Podsjetimo da je advokatski tim Nedžada Hasića uputio zahtjev Sudu BiH za preuzimanje predmeta iz Bijeljine. Još uvijek se čeka na odgovor.

– Sve mi znamo da je on nevin. Da je kriv što je ostao živ. On je godinu dana nakon genocida lutao šumama i ostao živ, a oni su ga već jednom hapsili i prošle godine ponovo. Ovo je nedopustiv odnos prema žrtvama genocida jer mi dobro znamo kako prolaze zločinci koji su ubijali naše najmilije. Mnoge od njih nije stigla ruka pravde. Nedžad, koliko znam, ne bježi od suđenja, jer zna da je nevin, ali želi da mu se sudi u Sarajevu, a ne u Bijeljini – kaže Nura Begović.

Nakon proučene Fatihe majke i žene Srebrenice su otišle svojim kućama. Do narednog 11.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79