Olimpijski muzej: Evo zašto je Skakino skijaško odijelo dio naše postavke

Informacija da je u Olimpijskom muzeju Sarajevo izloženo skijaško odijelo bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake naišla je na brojne reakcije i čuđenje. Nikom nije bilo jasno šta je povod da se Skakino skijaško odijelo nađe kao dio jedne od postavki.

Riječ je o sportskoj odjeći koju je Skaka nosio na Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF), a koji je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i Istočnom Sarajevu održan početkom 2019. godine.

Objašnjenje smo potražili kod direktorice JU Gradski muzeji Sarajevo, Senka Ibrišimbegović.

(VIDEO) Skijaško odijelo koje je Skaka nosio na EYOF-u izloženo u Olimpijskom muzeju u Sarajevu

“S obzirom da je firma koja je nama donirala cijelu postavku EYOF-a i autor tog dijela izložbe, oni su tu donaciju gradonačelnika dali Olimpijskom muzeju. Iz tog razloga su ga i izložili, jer je to bila jedna od donacija. Niko od učesnika nije još donirao svoje odijelo, iako su autori tražili da se odijelo donira, ali to osim bivšeg gradonačelnika niko drugi nije učinio”, kazala je Ibrišimbegović za Radiosarajevo.ba.

Inače, Skaka je uvijek isticao da je organizacija ove sportske manifestacije jedan od njegovih uspjeha kao gradonačelnika.

EYOF je bio jedan od značajnijih sportskih događaja održanih u Bosni i Hercegovini nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79