Ombudsmani zaprimili 174 žalbe: Veliki broj penzionera tražio pomoć

Ombudsmani zaprimili 174 žalbe: Veliki broj penzionera tražio pomoć


Zbog poteškoća u ostvarivanju prava na penziju i zakonskih odredbi vezanih uz razmjerne penzije, veliki broj građana BiH prošle je godine zatražio pomoć od Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH. Prema godišnjem izvješću ombudsmana, u vezi s povredama prava iz penzijskog osiguranja, zaprimljeno je 174 žalbe te su izdane 8 preporuka.

Izvještaj ističe da je u odnosu na prethodnu godinu povećan broj predmeta, što je povezano s demografskim trendovima starenja populacije. To rezultira povećanjem zahtjeva i korisnika prava iz penzijskog osiguranja, što utječe na efikasnost postupanja nadležnih tijela. Ombudsmani smatraju da je potrebno analizirati kapacitete tih tijela s obzirom na uočene trendove.

Preporuke su se odnosile na postupanje nositelja osiguranja povodom zahtjeva, isplatu jednokratne pomoći penzionera, uplate doprinosa za ostvarivanje prava na penziju te izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju RS-a. Predloženo je dodavanje članka koji bi regulirao pravo korisnika starosne, porodične ili invalidske penzijske na razliku do najnižeg iznosa penzije.

Ombudsmani su također naglasili dobru saradnju sa zavodima za MIO, koji se suočavaju s velikim brojem predmeta, a mnogi od njih zahtijevaju saradnju s institucijama drugih država. Ova situacija značajno utječe na njihovu učinkovitost.

Osim problema s penzijama, ombudsmani su prepoznali i problem zbrinjavanja starijih osoba, posebno u domovima socijalne zaštite, čija registracija i djelovanje nisu uvijek jasno definirani. U FBiH trenutno nema inspektora socijalne zaštite, što je potaknulo ombudsmane na izradu posebnog izvještaja o položaju starijih osoba u ustanovama.

U izvještaju se navodi i da je tijekom prošle godine registrirano 97 žalbi vezanih uz socijalna prava, uz 7 izdanih preporuka, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu kada je upućena samo jedna preporuka. U 2022. godini zabilježeno je 63 žalbe, što pokazuje rast problema u ovoj oblasti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija