On vidi samo svoje milione, a narodu se smije u lice: Borenović o Dodikovoj najavi da će SNSD glasati protiv ukidanja akciza

Predsjednik PDP i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović poručio je večeras da je izjava lidera SNSD, Milorada Dodika kako će njegovi delegati glasati protiv ukidanja akciza na gorivo, bezobrazluk prema vlastitom narodu.

Dodik je, naime, rekao da će ova stranka i u Domu naroda parlamenta BiH biti protiv ukidanja akciza na gorivo, jer je cijena goriva u BiH ista ili niža u odnosu na region, što faktički znači da ta inicijativa neće zaživjeti.

Borenović kaže da su ovi izgovori “jadni” i predstavljaju “podrugljivi smijeh u lice svim privrednicima, prevoznicima, taksistima, poljoprivrednicima.

  • Pa i onima s kojim sjedi i pravi lažne dogovore, uopšte svakom čovjeku u cijeloj BiH, bez obzira da li sipa gorivo u svoj automobil ili ne, jer cijena goriva ulazi u cijenu i drugih roba i usluga. Nije to „šamar“ ni nama iz opozicije, niti njegovim novim koalicionim partnerima, to je natpolitičko pitanje i bezobrazluk prema vlastitom narodu – rekao je Borenović.

Da ironija bude veća, kaže Borenović, potvrda da akcize neće biti ukinute dolazi 1. februara, na dan kada je prije pet godina stupila na snagu odluka o povećanju akciza koju je izglasala tadašnja akcizna koalicija.

  • I tada su govorili da će nas povećanje akciza preporoditi, da će biti izgrađeni kilometri autoputeva, da će biti hiljade novih radnih mjesta, da će nam investitori pohrliti, pa čak i da će porasti natalitet. I danas govori kako nam fantomske investicije neće dolaziti ako ukinu akcize, i danas priča da se neće izgraditi putevi koji nisu ni počeli da se grade u prethodnih pet godina. Кao što su lagali tada, lažu i sada, horski – navodi Borenović.

Ističe da je samo prošle godine zbog divljanja cijena iz džepova naroda i napaćene privrede po osnovu PDV uzeto skoro 1,5 milijardi КM više nego 2021. godine.

  • Obaveza je, dug i ljudska odgovornost prema vlastitom narodu i privredi vratiti bar dio tog novca kroz ukidanje akciza i pojeftinjenje goriva na šest mjeseci kako je ovim zakonom predviđeno – kaže Borenović.

On ističe da ta antinarodna oligarhija, predvođena svojim šefom, ne zna šta znači platiti litar goriva za vlastiti automobil, platiti više litar goriva za autobus, kamion, traktor, platiti više autobusku kartu ili šta ljudima znači skuplji hljeb, ulje, brašno ili bilo koji proizvod ili usluga.

  • Odrođeni od realnog života, gledaju samo svoje milione koje zarađuju iz budžeta, budžete koje arče na svoje privilegije i smiju se osiromašenim ljudima – rekao je Borenović.

On je još jednom pozvao Dodika i SNSD da prestanu biti nehumani i da prestanu blokirati rješenja kojima se olakšava život svakom čovjeku u Republici Srpskoj i BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79