Oni koji govore da je rat u BiH moguć, ne čine to da bi ga spriječili, nego da bi stvorili strah

U Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci najotvorenije se priča u ratu. Dok je Dodik otvoreno započeo s udarom na institucije BiH te najavljuje jednostrano preuzimanje čitavog niza njenih nadležnosti, dotle pojedini političari iz Federacije BiH, prije svega oni iz SDA i DF-a, poručuju kako to neće moći ići bez rata.

U prijetnjama nasilnim oružanim odgovorom vjerovatno je najdalje otišao član Predsjedništva Željko Komšić.

– Ako se ovo nastavi, sutra će se isto desiti i sa Oružanim snagama BiH, sa pravosuđem, a kad se desi, tad će se morati odgovoriti silom – kazao je Komšić. Ako se ne odgovori, dodao je, to će značiti da se “pristalo na ono što nazivaju mirnom disolucijom – poručio je Komšić.Svoj zanimljiv osvrt na zveckanje oružjem u BiH dao je čuveni profesor politologije Dejan Jović.

– Neki od ovih koji govore da je rat u BiH moguć, ili da je čak i vjerojatan, to ne čine zato da bi ga spriječili, nego upravo obratno – da bi unijeli opciju rata u javni diskurs, a time i stvorili novi strah, kako bi potom pozivali na “samoobranu”. Stari trik, već viđeno – napisao je Jović.

Na ovo mu je odgovorio profesor Husnija Kamberović.

– Neki su u BiH 1992. govorili da rata neće biti: “Za rat je potrebno dvoje. Mirno spavajte. Rata biti neće”. Ovi koji sada govore o ratu u BiH (barem ovi iz BiH) to govore zbog osjećaja vlastite nemoći i bezizlazne situaciju u koju su doveli ovu zemlju – napisao je Kamberović.

Jović se nadovezao.

– Motivi govorenja o ratu su različiti: jedni su zabrinuti pa upozoravaju da ga treba spriječiti, a drugi ga uključuju u kalkulaciju kao mogućnost ili izvjesnost, ili ga čak i priželjkuju, nezadovoljni rezultatom prethodnog rata. Oprezno s ratom, posebno u post-ratnim društvima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79