Oni koji su preboljeli koronu imaju manje šanse da se zaraze delta sojem od vakcinisanih Pfizerom

 

Osobe koje su se oporavile od Covida-19 tokom jednog od ranijih talasa pandemije imaju manji rizik od zaraze delta varijante od onih koji su dobili dvije doze Pfizer vakcine, rezultat je to jedne izraelske studije.

Najveća analiza koja uspoređuje prirodni imunitet stečen ranijom infekcijom sa zaštitom koju pruža jednu od najmoćnijih vakcina koje se trenutno koriste, pokazala je da su reinfekcije mnogo rjeđe, piše Bloomberg.

Rad istraživača u Izraelu u suprotnosti je s ranijim studijama koje su pokazale da imunizacija nudi bolju zaštitu od ranijih infekcija, iako te studije nisu obihvatale delta varijante.

Rezultati su dobra vijest za pacijente koji su se već uspješno borili s Covidom-19. Ljudi koji su primili obje doze vakcine Pfizer imali su skoro šest puta veću vjerovatnost da dobiju delta infekciju i sedam puta veću vjerovatnost da će imati simptomatsku bolest od onih koji su se oporavili.

“Ova analiza pokazala je da prirodni imunitet pruža dugotrajniju i jaču zaštitu od infekcija, simptomatskih bolesti i hospitalizacije zbog delta varijante”, rekli su istraživači.

Analiza je također pokazala da zaštita od ranije infekcije s vremenom nestaje, ali čini se da je davanje jedne injekcije onima koji su prethodno bili zaraženi pojačalo njihovu zaštitu. Dugoročna korist pojačane doze inokulacije, koja je tek nedavno počela u Izraelu, nije poznata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79