Oni njemu ima Bosne: Dodiku dva puta Trump čestitao Dan državnosti BiH, a saudijski kralj Dan nezavisnosti BiH

Kada mu je 25. novembra 2018. godine, samo što je zasjeo u fotelju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, bivši američki predsjednik Donald Trump uputio čestitku povodom Dana državnosti BiH, Milorad Dodik je bio bijesan. Nije mogao izdržati, te je odmah uputio pismo obavještavajući Trumpa da Srbi ne priznaju taj praznik.

– Uvaženi članovi Predsjedništva BiH, u ime američkog naroda, izražavam iskrene i najbolje želje vama i građanima Bosne i Hercegovine povodom proslave Dana državnosti 25. novembra. Sjedinjene Države su posvećene čvrstom prijateljstvu i partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i podršci njenom suverenetitetu i teritorijalnom integritetu. Nastavit ćemo davati podršku apsiracijama vaše zemlje ka euroatlanskim institucijama, uključujući članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Sjedinjene Države ostaju opredijeljene da rade sa novim vlastima, kada budu formirane, na nastavku provođenja reformi koje su neophodne za napredovanje Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu – napisao je Trump.

Na kraju pisma, naveo je da se pridružuje građanima Bosne i Hercegovine u njihovom obilježavanju Dana državnosti i da se raduje jačanju odnosa dviju država u godinama koje dolaze.

Dodik nije uspio sebi doći od Trumpove čestitke, a na stolu u kabinetu već mu je bila i druga.

– U ime američkog naroda i vlade SAD-a šaljem narodu Bosne i Hercegovine najveće čestitke povodom proslave Dana državnosti. SAD su predane jakom partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom, podržavajući njen suverenitet i teritorijalni integritet – poručio je tadašnji državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo.

Naljutilo je to sve Dodika i onda je pisao Trumpu.

– Srbi kao konstitutivni narod u BiH, Republika Srpska kao entitet i ja lično ovaj dan ne doživlјavamo Danom državnosti, niti je taj dan reguliran bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik. Druga dva naroda unutar BiH taj praznik baštine iz vremena komunizma, dok ga Srbi ne doživlјavaju praznikom – naveo je on.

Optužio je Dodik za “konfuziju oko praznika staru američku administraciju”.

Odreagirao je tada član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, pismom Trumpu, u kojem ga je obavijestio da sve što je Dodik napisao ne predstavlja stav Predsjedništva BiH, niti odslikava zvaničnu politiku Bosne i Hercegovine.

– Pismo se može posmatrati jedino i isključivo kao pojedinačni stav Milorada Dodika i u njemu se iznosi nekoliko proizvoljnih i netačnih ocjena. Navedeno je da 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine nije regulisan bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik što je netačno – napisao je tada Džaferović, pojašnjavajući da je Dejtonskim mirovnim sporazumom predviđen kontinuitet pravnih propisa Republike Bosne i Hercegovine, sve dok Parlamentarna skupština BiH po nekom pitanju ne odluči drugačije.

– Budući da to do danas u slučaju zakona o praznicima nije urađeno, moraju se primjenjivati zakoni koji su važili u Republici Bosni i Hercegovini. To znači da se 1. mart zakonski obilježava kao Dan nezavisnosti, a 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. To je svojom odlukom 2017. godine potvrdio i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Stoga nepriznavanje ovih praznika predstavlja kršenje zakona – naglasio je Džaferović.

Dvije godine poslije, ponovo 25. novembra, i ponovo Dodik kao predsjedavajući dobija Trumpovu čestitku.

– Dok obilježavate Dan državnosti Bosne i Hercegovine i 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno je da je mir pobijedio test vremena. BiH je iz mračnih dana prošlosti izašla jača i ostaje čvrsto i nepokolebljivo u svojoj predanosti ka euroatlantskoj budućnosti svojih građana – pisalo je u Trumpovoj čestitci, u kojoj je istaknuto i kako će SAD nastaviti čvrsto podupirati BiH.

Osim “otrovnih strelica” koje je sipao u medijima, nije ponovo pisao bivšem američkom predsjedniku.

I onda, dođe 1. mart 2021. Milorad Dodik opet na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Između ostalih, čestitku za Dan nezavisnosti BiH uputili su mu kralj Saudijske Arabije Salman i prijestolonasljednik Mohammad.

Kralj je Dodiku poželio najiskrenije čestitke i najljepše želje za zdravlje i sreću njemu, vladi i narodu prijateljske Bosne i Hercegovine. Čestitku sličnog sadržaja uputio je i prijestolonasljednik Mohammad poželivši našoj domovini obilje prosperiteta i napretka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79