Oni su dokaz da je BiH jedna država: Prosvjetari i đaci iz RS-a i FbiH postali najbolji drugari (FOTO)

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Ni udaljenost od 130 kilometarani entitetske granice, nisu spriječili đake i profesore iz Tehničke škole u Bosanske Gradiški i Mješovite srednje škole „Safet Krupić“ u Bosanskoj Krupi  da postanu najbolje komšije i da se zalažu za iste vrijednosti.

Razmjena iskustava u nastavi, zajedničko kreiranje školskih programa, saradnja sa školama u regionu, novi projekti na provjerenim principima i podrška u lokalnim sredinama, sve to su rezultati zajedničkog djelovanja dvije škole.

I na Međunarodni dan zajedničkog života u miru, prosvjetari i đaci dvije srednje škole iz dva entiteta vriejdno rade na zajedničkom cilju: da mladim ljudima pruže što bolje obrazovanje i pripreme ih za tržište rada i za život.

Prosvjetari i učenici u dvije škole iz dva grada, kontakte su uspostavili posredstvom međunarodnih projekata. Kasnije su, samoinicijativno nastavili saradnju. Postali su saradnici, ali i odani prijatelji.

O toj saradnji, prilikom posjete predstavnika Tehničke škole iz Gradiške krupskoj školi, Srpskainfo je prije nekoliko mjeseci objavila reportažu.

– Vaša reportaža nam je pomogla, prvenstveno u jasnijem razumijevanju javnosti naše inicijative, zalaganja, rezultata i potrebe ovog vida saradnje – kažu Elvir Kulenović i Vlado Tomić, direktori dvije škole .

Ove škole su jedna drugoj poslužile kao primjer dobre prakse, jer ove obrzovne ustanove u svojim sredinama uspješno sarađuju sa privatnim sektorom u privredi.

– Naši učenici idu u fabrike na praktičnu obuku, gdje ih poslodavci prepoznaju kao perspektivne radnike i uključuju ih u svoj proizvodni ciklus. Time ostvarujemo puni smisao, opravdanjeza postojeći koncept školovanja – rekao je direktor Kulenović za Srpskainfo.

Sada se još jdna školska godina bliž kraju. U dva grada ispraćaju još jednu genraciju maturanata i pripremaju se za upis nove generacije đaka. Ispostavilo se da je sve više malih maturanata zainteresovano za obrazovanje u ovim školama, koje obrazuju kadrove za privredu.

 

Dobar glas se, očigledno, daleko čuje, pa je i priča o saradnji dvije škole i dva grada i unapređenju nastave doprinijela tome.

– Nakon reportaže u “EuroBlicu” i na portalu Srpskainfo reakcije u Bosanskoj Krupi su pozitivne, a mi smo u školski ljetopis uvrstili još jednu lijepu, sadržajnu i korisnu priču o školi. Ove godine, želimo obogatiti saradnju sa Gradiškom a na istim vrijednostima stičemo partnere i u drugim sredinama – naglasioje direktor Kulenović.

I dok se budući maturanti spremaju za matursku ekskurziju, a oni koji upravo završavaju školu za ispit zrelosti, u Mješovitoj srednjoj školi „Safet Krupić“ u Bosanskoj Krupi se pripremju da uz komšije iz Gradiške ugoste i drugare iu Turske.

– U junu, očekujemo posjetu učenika i profesora iz Turske sa kojima takođe sarađujemo već nekoliko godina – kaže direktor Krupske škole.

Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška, saradnju sa kolegama u Bosanskoj Krupi ocjenjuje kao veoma uspješan model saradnje, od opšteg interesa.

– Svakako, planiramo ugostiti predstavnike Mješovite srednje škole “Safet Krupić” iz Bosanske Krupe. Mi smo otišli korak dalje od prvobitnih projektnih zadataka i to smatramo veoma vrijednim za naše dvije škole i dva grada. Ova iskustva primjenjujemo i na drugim projektima, koji su u toku ili u pripremi – kazao je Tomić za Srpskainfo.

On je, kao i Elvir Kulenović, ocijenio veoma značajnim pisanje Srpskainfo o njihovoj saradnji i aktivnostima, te poručio da pozitivne priče itekako mogu poboljšati život maldih i unaprijediti obrazovanje u svim krajevima BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79