Opasna onečišćenja u Miljacki: Rijeka na jednom dijelu postala siva

Opasna onečišćenja u Miljacki: Rijeka na jednom dijelu postala siva


Rijeka Miljacka u ljetnim mjesecima poprimila je svoj već tradicionalni izgled. Suša je dovela do niskog vodostaja, a u rijeci se oslikavaju zelene alge, ukazujući na prljavštinu.

Međutim, prolaznici su jučer bili svjedoci zabrinjavajućeg prizora na rijeci Miljacki. Na jednom dijelu rijeke, voda je postala siva, što ukazuje na moguće opasno onečišćenje koje se izbacuje iz odvoda.

Uz ne baš privlačan izgled, često se obalom Miljacke širi i neugodan miris, tako da je obala rijeke postala mjesto koje mnogi zaobilaze.

Podsjetimo, devedeset posto potoka koji se u gradskoj zoni ulijevaju u Miljacku kanalisano je, odnosno uvedeno u kanalizacione cijevi i natkriveno asfaltom (npr. Alipašina ulica, ispod ceste teče Koševski potok).

Od svih potoka slobodno teku još samo potok Ramića banja (u gornjem dijelu), Koševski potok (u gornjem dijelu, kroz Pionirsku dolinu, i u donjem dijelu kod Općine Centar) i Sušica (otkriveni dio kod muzeja).

Buča potok je jednim dijelom otkriven, a jednim dijelom natkriven.

Mošćanica je jedina veća pritoka Miljacke koja slobodno teče i ulijeva se u Miljacku na Darivi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija