Opasne Sattlerove igre, pritisak da se Izbornim zakonom palestiniziraju Bošnjaci

Nakon izjave šefa delegacije EU u BiH da neće biti izbora u našoj državi ukoliko se ne promijeni Izborni zakon Johhan Sattler se javno stavlja na stranu HDZ – a i SNSD –a. Bilo bi nelogično i za Sattlera poražavajuće da ne zna i ne poštuje pravnu legislativu u BiH prema kojoj se izbori jedino mogu blokirati neusvajanjem državnog budžeta, što SNSD i HDZ treniraju od početka ove godine. Njima odgovara da BiH ove godine ne dobije budžet jer se isti može naredne koristiti kako bi se izbjegle blokade.

Piše: Ernad Metaj | Nap

Praktično ispada da je Sattler najavio blokadu budžeta BiH čime se vrši pritisak na sve one koji se protive podjeli BiH da pristanu na nove oblike diskriminacije u izbornom procesu koje su suprotne presudama Suda u Strazburu, ali i tekovinama EU. Ovakvim ponašanjem Sattler samo dodatno podgrijava sumnje da plaćen novcem EU protežira interese Rusije u BiH, a u konačnici da direktno radi na njenoj konačnoj podjeli kroz „palestinizaciju“ Bošnjaka kao većinskog naroda.

Blokade neće biti ako se pristane na „legitimno“ predstavljanje na kojem insistira HDZ, a što praktično znači vraćanje „bijelih traka“ oko ruke onih koji na određenom prostoru nisu većina. Osim toga Izborni zakon zasnovan na željama HDZ-a bi bio uvod u majorizaciju Bošnjaka kao većinskog naroda jer bi zacementirao mehanizme blokada kojima HDZ i SNSD opstruiraju rad državnih institucija. Odavno nije tajna da je diplomatija susjedne Hrvatske upregnula sve svoje resurse kako bi sistem u BiH skrojila prema svojim mjerilima. U prevodu to je čin agresije zasnovan na idejama iz Karađorđeva gdje su Tuđman i Milošević dogovarali podjelu BiH. Ovog puta nema tenkova, haubica, ali posljedice po opstojnost BiH nisu ništa manje od ratom zacrtanih ciljeva agresora koji su i ranije imali podršku dijela međunarodnih zvaničnika.

Interesantno je da Sattlerova nova diplomatska ofanziva dolazi u trenutku kada iz Suda za ljudska prava u Strazburu stižu poruke da BiH ima rok do septembra da implementira presudu Sejdić – Finci. Ta presuda zahtijeva izmjenu Ustava BiH koji diskriminira sve građane po principu da svi ne mogu birati i biti birani, a na što ukazuju i druge presude Suda u Strazburu. Sattlerov posao u BiH bi trebao biti usmjerenna demokratizaciju društva čiji temelj su fer i pošteni izbori, a ne njihova blokada. Njegov posao bi trebao biti usmjeren na da se osiguraju uslovi za implementaciju navedenih presuda, a ne traženje kompromisa kojim se daje daje podrška idejama zasnovanim na ideologiji fašizma u kojoj su jedni ravnopravniji od drugih.

Sattler bi morao znati da „legitimno“ predstavljanje dugoročno otvara put za nestanak BiH i to iritiranjem većinskog naroda do tačke da u cilju ostvarivanja svojih prava razmišlja o „vlastitoj“ državici. Ideja je to koja nije strana ni dijelu bošnjačkih elita, pa je u ovom momentu najveća odgovornost na lideru SDA Bakiru Izetbegoviću koji može sudbinu BiH isporučiti u ruke onih koji je nisu uspjeli razbiti uduženim zločinačkim poduhvatom presuđenim pred međunarodnim pravnim institucijama. Zbog toga SDA treba prestati sa praksom „privatnih“ satanaka po kafanama i raznoraznim rezidencijama i tražiti da se oko izmjene Izbornog zakona osigura širi društveni konsenzus.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79