Opasnog momka iz Sarajeva pretukla tri zatvorska policajca u KPZ Mostar: “Izbila mi zub, sve bez povoda”

Tri zatvorska policajca Kazneno popravnog zavoda Mostar (KPZ), optužena su za premlaćivanje zatvorenika iz Sarajeva u ovoj ustanovi. Redakciji portala Crna-Hronika poslao je pismo iz zatvora muškarac incijala A.S. iz Sarajeva koji je opisao kako se sve dogodillo.

Pritužba na rad službenika KPZ Mostar

Dana 14.07.2023. godine oko 8:00 – 8:15 na kolektivu II ovog zavoda gdje sam bio raspodjeljen, službena lica ovog zavoda i to pomoćnik direktora sigurnosti D. S., D. Č. te S. D. sa još dva službenika bez ikakog povoda počeli su da me udaraju te su mi pored mnogobrojnih ozljeda nanijeli i teške tjelesne povrede izbivši mi zub sa čim su osim učinjenog krivičnog djela prekršili i odredbu član 132. stav 1 tačka a) – zloupotreba službenog položaja i prekoračenje službenog ovlaštenja).

Sve navedeno je učinjeno pod zavodskim kamerama i pred brojnim osuđenicima te vas zbog toga molim da hitno reagujete po ovoj pritužbi kako se taj snimak ne bi “sam” izbrisao.

Nakon toga su me uveli u sobu te mi zaprijetili da o tome ne smijem nikome da pričam ili kome da se žalim. Tog cijelog dana sam tražio da odem kod doktora a nije mi dozvoljeno, a pored toga sam i prebačen na drugi kolektiv.

Vjerujem da vam je već poznato da se u ovom zavodu odavno dešavaju slične stvari zbog kojih se vode krivični postupci a i ovaj će biti pokrenut jer paralelno sa ovom pritužbom podnijet ću i kaznenu prijavu protiv navedenih osoba.

Dokaz o tome da sam pretučen bez ikakvog razloga jeste to da nemam ni najmanji prekršaj u ovom zavodu te uz to maksimalno poštujem pravilnik o kućnom redu zavoda kao i zavodsko osoblje.

Iskreno se nadam da se nećete oglušiti na ovu pritužbu te da od ovog zavoda nećete prvo tražiti očitovanje na navedeno jer će logično u tom slučaju biti pobrisan snimak i negirati će moje navode.

Zamolio bih bas da ispred vašem ministarstva pošaljete inspektore da istraže ovaj slučaj. Pored ovog istima ću prijaviti još niz nezakonitih radnji u ovom zavodu, naravno ako postupite kako sam vam zamolio” – s poštovanjem – izjavio je zatvorenik A.S. iz Sarajeva za portal Crna-Hronika.

Direktor KPZ-a Mostar Mario Marić izjavio je kako su imali zabilježen ovaj slučaj, te da su dokazi proslijeđeni nadležnim tijelima na daljnje postupanje. ”U ovom trenutku mogu tek potvrditi da smo imali zabilježen slučaj vezano za koji je po saznanju, u svrhu dokumentiranja događaja, naloženo poduzimanje interne istražne procedure”, naveo je.

Iz Federalnog ministarstva pravde izjavili su kako su upoznati s predmetnim događajem, a o svemu su upoznati i tužilaštvo HNK i MUP HNK, koje događaj obrađuju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79