Opasnost noćne vožnje: “Poslije ponoći na cestama su samo profesionalci i pijanci”

Umoran i neispavan vozač nosi glavu u torbi i predstavlja veliku opasnosti i za sebe i za druge, poručuju iz Evropske federacije sindikata transportnih radnika.

Ukampanji, koja je pokrenuta i u Sloveniji, upozoravaju da umor za volanom može biti koban.

– Ako vozite noću i ako ste pospani, rizik od saobraćajne nesreće je povećan za pet do šest puta. Vozač koji je budan neprekidno 24 sata čini slične greške kao vozač koji ima 0,1 promila alkohola u krvi – upozoravaju iz slovenačkog Samostalnog sindikata radnika u saobraćaju i Agencije za bezbednost saobraćaja.

Zdravko Ivić, diplomirani inženjer saobraćaja i iskusni instruktor vožnje iz Banjaluke, kaže da Slovenci ne pretjeruju, osim možda u jednom detalju..

Možda je jedino malo nerealno poređenje pijanog vozača i onog koji nije spavao 24 sata, jer teško je vjerovati da nekom trijeznom padne na pamet da ne spava 24 sata, a da potom sjedne za volan – kaže Ivić.

Dodaje da su umor i pospanost vozača velika opasnost, pogotovo ako se radi o profesionalnim vozačima koji voze autobuse sa 50 putnika ili kamione sa 50 tona tereta, kojima je teško upravljati i u idealnim uslovima.

Kad se desi tragedija, često možemo čuti da je vozač “prošao pola Evrope, a poginuo pred svojom kućom”. A stvar je jednostavna: trebalo je da spava u Sloveniji ili Austriji, pa da kući krene po danu i odmoran – objašnjava Ivić.

On upozorava da su pogotovo ljeti drumovi puni umornih vozača, koji voze noću da bi, bilo sebi ili turističkoj agenciji, uštedjeli jednu noć u hotelu. Dodaje da je posebna “zamka” vožnja auto-putem, koja izgleda jednostavno, ali zbog monotonosti lako “uspava” vozača piše Srpskainfo.

Kad idete s porodicom na odmor, ne krećite na put usred noći. Čak i ako vam se čini da je noću lakše voziti, to je varka.

Dan je za vožnju. Ja često svojim kandidatima u auto-školi kažem: ne sjedajte za volan poslije ponoći, poslije ponoći su na drumu samo profesionalci i pijanci, a zna se kojih imamo više – kaže Ivić.

Navodi da će se uskoro na evropskom tržištu pojaviti uređaji koji, na osnovu praćenja brzine i adekvatnosti reakcije u saobraćaju, mogu da “očitaju” stepen umora kod vozača.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79