Opasnost: Zaraženi krpelji vrebaju u dvorištu i na izletištu, može se desiti da vas je krpelj ujeo iako ga niste uočili na svom tijelu

Opasnost: Zaraženi krpelji vrebaju u dvorištu i na izletištu, može se desiti da vas je krpelj ujeo iako ga niste uočili na svom tijelu


Kako bismo se u sezoni krpelja zaštitili od ovih neprijatnih parazita neophodno je da dvorišta redovno održavamo pokošenim i urednim, kao i da koristimo preparate protiv insekata koji odbijaju i krpelje. Ne postoji poseban preparat koji djeluje samo na krpelje.

Pojavom lijepog vremena i bujne vegetacije stvoreni su uslovi koji pogoduju krpeljima, a popuštanjem mjera boravak ljudi u prirodi pojačan je broj onih koji postaju meta ovih parazita.

O tome koliko su oni opasni i kako možemo da se zaštitimo za Sputnjik je govorio dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

„Oni koji koriste dvorišta moraju sami da sprovedu mjere košenja i uređivanja, da nemaju zapuštene dijelove, da imaju dio oko kuće koji je sa šljunkom ili sa pokošenom niskom travom i naravno mogu sami da isprskaju zelenilo, pošto postoje insekticidi koji mogu da se nabave u poljoprivrednoj apoteci, a djeluju protiv krpelja“, kaže Aleksić.

Sagovornik ističe da je najbolja zaštita od krpelja u prirodi nošenje dugih rukava, i pokrivanje glave. Nakon svakog boravka u prirodi neophodno je detaljno provjeriti da li se krpelj zakačio za kožu:

„Oni idu na mjesta gdje je mekša koža, iza koljena, ispod pazuha, na leđima, na prelasku ispod vrata gdje počinje kosa, tako da u svakom slučaju neko drugi mora da vas pregleda, pogotovo malu decu koja su i manja i na njima se teže uoče, pošto napadaju i ovi manji krpelji koji su prvi, drugi stadijum larve“.

Opasnost od krpelja leži u tome što je prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje oko 40 posto njih nosilac bakterije koja izaziva lajmsku bolest. Može se desiti da nas je krpelj ujeo iako ga nismo uočili na svom tijelu.

„To je problem u slučaju da imate upalu zglobova, da ste stalno umorni, da vam je muka ili imate blagu temperaturu, morate da se javite ljekaru da bi oni postavili dijagnozu koja se u ovom slučaju malo teže postavlja pošto su to simptomi koji pokrivaju više bolesti. Najbolje je da se uradi test na antitijela da se vidi da li imate tu bakteriju. Karakterističan je i prvi znak. Na mjestu uboda, ako je krpelj zaražen, ubacuje bakteriju i pojavljuje se crvenilo u obliku okruglog pečata koje se širi i onda blijedi u sredini, ali se dobije širi crveni krug. Na osnovu toga može da se prepozna da je u pitanju bakterija koja izaziva lajmsku bolest“, objašnjava Aleksić.

Kako se zaštititi od krpelja i komaraca?


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija