Opća bolnica traži na raspolaganje dodatne smještajne kapacitete – hoće li KCUS dati saglasnost?

Direktor Opće bolnice „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“ Ismet Gavrankapetanović u pregovorima je sa Vladom Kantona Sarajevo i Vladom FBiH oko privremenog ustupanja dodatnih smještajnih kapaciteta za potrebe ove institucije, saznaje nezvanično Press.

Riječ je o prostoru Klinike za vaskularnu hirurgiju kod Medicinskog fakulteta koja je već skoro dvije godine prazna, a posjeduje tri operacione sale.

Skučen prostor, a veliki broj pacijenata koji se primaju i svakodnevno operišu u Općoj bolnici, posebno je zabrinjavajući zbog koronavirusa od kojeg smo danas imali rekordan skok zaraženih u našoj državi.

Opća bolnica trenutno raspolaže sa 315 kreveta što nije dovoljno za sve pacijente koji svoje pravo na zdravstvo traže upravo ovdje. Hirurzi Opće bolnice, iako imaju veliki obim posla, trenutno bi mogli izvoditi i više operacija, kako pacijenti ne bi dugo čekali, no problem je što ih poslije operacije nemaju gdje smjestiti, a Klinika za vaskularnu hirurgiju ima i krevete i svu drugu potrebnu opremu.

Kako saznajemo konsultovan je već i Krizni štab Kantona Sarajevo koji je načelno dao svoju saglasnost, a za ponedjeljak je na ovu temu dogovoren i sastanak direktora Opće bolnice prof. dr. Gavrankapetanovića sa premijerom Kantona Sarajevo Marijom Nenadićem.

Problem bi mogao nastati ukoliko KCUS na čelu sa prof. dr. Sebijom Izetbegović ne da saglasnost za ovaj potez, obzirom da je prostor koji se traži na privremeno ustupanje u vlasništvu KCUS-a.

Kako izgleda bit će ovo prva direktna prilika za saradnju direktora ove dvije institucije od kako je na poziciju direktora Opće bolnice izabran prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79