Opća bolnica u Sarajevu: Čak 70 posto hospitaliziranih pacijenata nije vakcinisano

26.02.2020., Koprivnica - U Opcoj bolnici odrzan radni sastanak s ravnateljstvom i lijecnicima i predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo BBZ vezan uz koronavirus. zupanije. Opca bolnica u kontaktu je s Ministarstvom zdravstva i primjenjuje sva uputstva koja im stizu. Tragom toga u bolnici je organizirana i karantena, soba za izolaciju sa dva kreveta. Photo:Damir Spehar/PIXSELL

 

U Općoj bolnici ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ bilježe porast broja pacijenata zaraženih koronavirusom, a među hospitaliziranim je većina nevakcinisanih osoba.

Prema raspoloživim podacima, od ukupno hospitaliziranih covid pacijenata oko 70 posto je nevakcinisanih osoba. Prvom dozom je vakcinisano oko četiri posto, a drugu dozu neke od vakcina protiv koronavirusa primilo je njih oko 24 posto.

S obzirom na to da je Covid odjel Opće bolnice popunjen, u toj zdravstvenoj ustanovi otvoren je još jedan odjel (u prostoru dosadašnjeg Odjeljenja za neurologiju), a prijem pacijenata je počeo.

“Zbog novonastale situacije pristupilo se spajanju nekih odjela i preraspodjeli medicinskog kadra. Da bi se spremno odgovorilo izazovima četvrtog vala pandemije od nadležnih je zatraženo da se odobri nabavka respiratora i zapošljavanje nedostajućeg medicinskog i drugog osoblja”, navode iz Opće bolnice.

U posljednja 24 sata u Covid odjel Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ na bolničko liječenje je primljeno šest pacijenata. Na tom odjelu hospitalizirana su 64 pacijenta, od kojih je osam na intenzivnoj njezi, četiri su na respiratoru, a šest pacijenata je na visokom protoku kisika.

Dodaju da, osim brige za covid pacijente, Opća bolnica ostaje otvorena i za sve ostale pacijente kojima je potrebna ljekarska usluga piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79