Opća bolnica u Sarajevu ostaje bez hrane: Trebaju li građani donositi namirnice?

Opća bolnica u Sarajevu ostaje bez hrane: Trebaju li građani donositi namirnice?


Dobavljači hrane otkazali su isporuke Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu zbog povećanja ulaznih cijena.

Kako bi menadžment ove zdravstvene ustanove nabavio nove količine hrane, potrebno je napraviti tender koji može trajati mjesecima, ali je problem što bolnica ima zalihe za najviše za 15 narednih dana. Nakon toga svi pacijneti koji se liječe u Općoj bolnici ostat će bez obroka.

Ovu informaciju, od jutros građani Kantona Sarajevo dijele društvenim mrežama, pozivajući sve da, koliko ko može od namirnica, odnose u Opću bolnicu.

Kako se navodi, najveća potreba je za uljem, brašnom, šećerom, maslacem, mesom, mlijekom i čajem u rinfuzi.

Da li je ova informacija zaista tačna i kako se moglo desiti da se jedna zdravstvena ustanova dovede u stanje da ostaje bez hrane, pokušali smo saznati od menadžmenta Opće bolnice.

Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo objavila je saopćenje u kojem ističu kako su dobavljači hrane otkazali isporuke ovoj zdravstvenoj instituciji.

“Zbog rata u Ukrajini i enormnog rasta cijena osnovnih prehrambenih artikala, pojedini dobavljači raskinuli su ugovore s Općom bolnicom „ Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, jer nisu željeli nastaviti saradnju po ranije sklopljenim ugovorima kada su bile znatno niže cijene.

Zakon o javnim nabavkama nalaže raspisivanje novog tendera, a procedura za njegovo pokretanje i realizaciju traje dugo te ovaj problem prevazilazimo donacijama društveno odgovornih kompanija.

Nadamo se da će uskoro doći do stabilizacije prilika na tržištu hrane i da ćemo prebroditi trenutnu krizu, a svima koji su pomogli iz Opće bolnice upućujemo veliku zahvalnost”, navodi se u saopćenju Opće bolnice Sarajevo.

Opća bolnica za sada ima dovoljnu količinu hrane, ali ukoliko ubrzo ne riješe problem sa dobavljačima, situacija neće biti dobra.

No, u Odsjeku za javne nabavke potvrđena nam je informacija da su “dobavljači hrane otkazali isporuke Općoj bolnici zbog povećanja ulaznih cijena”.

– Od momenta kada smo potpisali ugovore sa dobavljačima, ulje je poskupilo više od sto posto, ali riješit ćemo i to – kazali su iz Odsjeka za javne nabavke i uputili nas na glavnog tehničara bolnice, koji je, kako su dodali, “upućeniji u to kako građani mogu donirati namirnice”.

Mahir Pekić, glavni medicinski tehničar Opće bolnice, na pitanje koje namirnice su najpotrebnije, odgovorio nam je “da građani mogu donijeti namirnice, a najpotrebnije su ulje, brašno, šećer, maslac”.

– Najpotrebnije su one namirnice koje su najviše poskupile, jer tenderi koji su bili po starim cijenama, više ne mogu proći. Imamo mi na lageru još namirnica, ali sve što građani donesu neće propasti – istakao je Pekić.

Na kraju je dodao “da su, kako radi u bolnici, a to je skoro 20 godina, ne samo za kuhinju, nego i sve druge stvari potrebne bolnici, stalno neke opstrukcije i problemi”.

– Ne znam što i kako, valjda nas tako zadesilo – kazao je Pekić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija