Opća bolnica u Sarajevu: Sramotno je da se bolesnici liječe u školama

Upravni odbor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” saopćio je da je sramotno da se pored 900 praznih bolesničkih kreveta u Kantonu Sarajevo bolesnici smještaju u škole, studentske domove, sportske hale, obdaništa i slično.

“Na sjednici Vlade KS i članova Kriznog štaba, jučer i danas, su bili prisutni predstavnici Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ koji su iznijeli prijedlog u skladu sa donesenim zaključcima Skupštine Kantona Sarajevo, da se svi bolnički kapacitet u KS stave na raspolaganje za liječenje lakših i srednje teških oblika COVID infekcije, da se u funkciju liječenja stavi infektivna klinika KCUS-a, a da se svi teški oblici nastave liječiti kao i dosad, na klinici Podhrastovi”, saopćeno je sa hitne sjednice Upravnog odbora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Međutim, saopćili su da je nakon odlaska sa sjednice predstavnika Opće bolnice došlo do potpune izmjene dogovorenih stavova.

“Vlada KS je podlegla pritiscima neformalnih centara moći i donijela odluke koje, ponavljamo, nisu usaglašene, potpuno iskrivljene, i koje se kose sa medicinskom strukom ikoje su u krajnjoj liniji nehumane, neempatične, i što je najvažnije, opasne po zdravlje građana”, stoji u saopćenju.

Zaključak Upravnog odbora Opće bolnice je da se bolesnici moraju liječiti u bolnicama, a ne u objektima koji nemaju namjenu za liječenje bolesnika, sa nejasno definisanim medicinskim ekipama, udaljenim od bolničke medicinske ustanove kilometrima.

“Niti zakonski, a niti ljudski nijedan bolesnik se ne može liječiti van bolnica. Svi teški klinički oblici trebali bi se liječiti na Klinici Podhrastovi, a lakši i srednje teški na infektivnoj klinici KCUS i depadansu za infektivne bolesti Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’. Sramotno je, neprihvatljivo, i bez opravdanja je da se pored 900 praznih bolesničkih kreveta u Kantonu Sarajevo, bolesnici smještaju u škole, studentske domove, sportske hale, obdaništa i slično.”, saopćeno je.

Opća bolnica će u toku sljedeće sedmice hitno otvariti kapacitete do 30 kreveta za liječenje bolesnika sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, čime će pružiti svu potrebnu zdravstvenu skrb za oboljele, sve do momenta završetka radova i puštanja u funkciju već ranije planiranog COVID-izolatorija u krugu OB.

“Naglašavamo da nema mjesta panici, da zdavstveni sistem nije predkolapsom, te pozivamo sve da se uzdrže od širenja panike i defetizmameđu stanovništvom, a mi, zdravstveni radnici, obećavamo da ćemosvima pružiti adekvatno bolničko liječenje”, saopćio je UO Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79