Regija BiH Općina 8.372 puta važnija od svih drugih: Nikšić (ni)je znao šta radi...

Općina 8.372 puta važnija od svih drugih: Nikšić (ni)je znao šta radi drug Bego u Srebrenici

Da su “drugovi i drugarice”, a među njima i “najglavniji drug” Nermin Nikšić čitali tekstove koje smo objavljivali još u augustu prošle godine, znali bi da Bego Bektić i ekipa SDP-ovaca u Srebrenici podržavaju maksimalno čovjeka koji negira genocid Mladena Grujičića. 

Sve je već tada nagovještavalo da će “drug Bego” dogovoriti se sa svojim Mladenom, da mu osigura glasove za novi načelnički mandat, a šta je zauzvrat njegov Mladen mu obećao, još se ne zna.

No, postoji mogućnost da su čelnici SDP-a, među kojima je naravno najodgovorniji Nikšić, čitali Faktorove tekstove o Begi Bektiću te ili nisu vjerovali, ili su aminovali to što radi ili ih jednostavno Srebrenica, općina 8.372 puta važnija od drugih, nije ni zanimala.

Da ih je zanimala, vjerovatno Nikšić ne bi poručivao da neće podržati “bošnjačku koaliciju”, a bila je to probosanska jer su pored SDA, SBB-a, DF-a, SBiH, PDA, zajedničkog kandidata inicijative “Moja adresa: Srebrenica” podržali i njegovi partneri iz BH Bloka, Naša stranka.

– Situacija u Srebrenici nadilazi ideološke i partijske podjele – poručio je u junu ove godine iz ovog grada predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Prvi tekst o “Begi omiljenom Grujičićevom Bošnjaku” objavili smo 28. augusta 2019. Naveli da osim što je stalno uz načelnika Mladena, prisustvuje čak i obilježavanju neustavnog 9. januara, kao jedini Bošnjak iz Srebrenice, da diže tri prsta… Svaki izneseni argument o Begi potkrijepili smo i fotografijama, koje su poslije naprasno nestale sa Facebooka.

Mjesec poslije, Bego nam je poslao svoje reagiranje, tražio javno izvinjenje, te nas upozorio da je njegovo prezime Bektić, a ne Begtić, kako smo objavili u prvom tekstu. Veli, nije dizao tri prsta već širio ruke.

I već tada je Bego Bektić, kao šef srebreničkog SDP-a jasno i javno se deklarisao da je odabrao stranu, ali i naglasio da je to stav SDP-a:

– Povod svemu je sastanak predstavnika četiri probosanske stranke SDA, DF, SBB i Stranke za BiH, u Srebrenici koji su potpisali sporazum o zajedničkom nastupu na narednim lokalanim izborima. Tom sastanku nije prisusutvovao niko iz SDP-a jer nismo bili ni pozvani. Stav SDP-a BiH je da ne želimo biti članovi onakve “probošnjačke reprezentacije” što je u suštini spomenuta koalicija tako da ja kao Povjerenik SDP BiH za OO SDP Srebrenica nisam ni mogao potpisati takav sporazum. Ali to vama ne predstavlja problem da iznosite niz insnuacija kojim kršite moja ljudska prava i tako upućujete jasan poziv na linč i podstrekavanje mržnje, zbog čega, ponavljam od vašeg urednika tražim JAVNO IZVINJENJE.

Nakon hapšenja SDP-ovaca u Srebrenici oglasio se i Nermin Nikšić

 

U augustu ove godine, ponovo smo pisali o Begi Bektiću i njegovim nečasnim radnjama u Srebrenici. Objavili i jednu od SMS poruka, koje je slao prikupljajući bošnjačke glasove za Grujičića. Htjeli smo ga pitati da li je tačno da za 30 glasova obećava radno mjesto u Fabrici kontejnera u Potočarima.

Pozvali smo tada Bektića, predsjednika SDP-a Srebrenica, da pitamo da li je ova stranka podržala Tabakovića, te za koga skuplja glasove, ali on nije želio da razgovara. Poručio nam je da zbog naših tekstova ima problema, da dobija prijetnje smrću.

Bektić je, iako je tvrdio da nije, uredno pozivan na sve sastanke koje su mjesecima održavali općinski odbori stranaka koje čine probosanski blok u Srebrenici, ali je svaki put prijetio osobi koja ga je pozivala da će ga zbog uznemiravanja prijaviti policiji.

Nermina Nikšića, kao prvog čovjeka SDP-a, ne amnestira ama baš ništa od komandne odgovornosti u ovom, ne slučaju, ne događaju, ne incidentu, već skandalu.

Jedno je odgovornost lokalnih stranačkih šefova, a drugo glavnog šefa. Jer na sudu se odgovara i zbog nečinjenja – mogao je, ali nije spriječio krađu glasova i izborne prevare koje je Bego počinio u korist negatora genocida.

Skandal u režiji SDP-a u Srebrenici ima dimenziju i političke, a posebno moralne odgovornosti.

Na sve što je rađeno u ovom gradiću, mjesecima su upozoravali i iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”. Ali kako ni Faktorove tekstove nije zarezivao, tako se Nikšić i ekipa nisu osvrtali ni na Aliju Tabakovića, Ćamila Durakovića, Sadika Ahmetovića, Hamdiju Fejzića…

I tek jučer, kada je SIPA uhapsila Begu Bektića, Muamera Sandžića i Envera Hamzića, svi su se počeli zgražavati, svi su bili šokirani, zatečeni. I svi su bili generali poslije bitke. A bitka je, “drugovi i drugarice”, davno počela jer u Srebrenici se brani, gubi i dobija država BiH. Baš kao što je to slučaj i u Mostaru.

Samo kratko Nikšića treba podsjetiti da 2012. godine, kada je Ćamil Duraković bio zajednički kandidat za načelnika i pobijedio, tadašnji šef SDP-a Zlatko Lagumdžija niti jednog trenutka nije govorio o “bošnjačkoj koaliciji” niti dovodio u pitanje to što je Duraković bio SDA-ovac.

Zajedno sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, SBB-a Fahrudinom Radončićem i Stranke za BiH Amerom Jerlagićem, u Potočarima je potpisao sporazum o podršci zajedničkom kandidatu prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM