Općina Bužim: Poslovne veze načelnika i lokalne građevinske firme pod lupom

Općina Bužim: Poslovne veze načelnika i lokalne građevinske firme pod lupom


Na lokalnim izborima u Bužimu, jedini kandidat za načelnika je sadašnji načelnik, Mersudin Nanić. Njegov prethodni mandat obilježen je namještanjem tendera u korist firme koju posjeduje član njegove stranke.

Gotovo svi veći infrastrukturni projekti u Općini Bužim dodijeljeni su firmi Kov-grad, čiji je vlasnik Safet Kovačević, pripadnik SDA. Simbolično, lokalna organizacija SDA Bužim započela je svoju predizbornu kampanju obilaskom infrastrukturnih radova koje je Kov-grad izvršio za općinu, piše misbih.ba

Stranka demokratske akcije zvanično je otvorila svoju kampanju za nadolazeće lokalne izbore u Bužimu obilaskom projekata završenih u posljednjem četverogodišnjem mandatu. Ponovni kandidat za načelnika Općine Bužim je trenutni načelnik, Mersudin Nanić, iz redova SDA.

Pregled njegovog prethodnog mandata pokazuje jasno favoriziranje firmi u vlasništvu stranačkih kolega prilikom dodjele općinskih tendera. Većina značajnijih infrastrukturnih projekata Općine Bužim dodijeljena je firmi Kov-grad, koju vodi Safet Kovačević, član Glavnog odbora SDA i zastupnik u Parlamentu FBiH.

Od 2020. godine, Žurnal je kontinuirano izvještavao o vezi između Općine Bužim i firme Kov-grad. Sredinom te godine, potpisivanje ugovora za izgradnju Trga Alije Izetbegovića i kružnog toka činilo se kao stranački skup, s načelnikom Općine Mersudinom Nanićem i federalnim ministrom Edinom Ramićem, također članom SDA, kao ključnim učesnicima.

“Za podsjećanje, idejno rješenje Trga ‘Alija Izetbegović’ osmislio je počasni građanin općine Bužim, gospodin Nedžad Branković”, saopšteno je tada iz Općine Bužim.

Općina Bužim nije smatrala sporno što su milionski poslovi dodijeljeni firmi stranačkog kolege načelnika, te je suradnja s Kov-gradom nastavljena i u narednim godinama.

Od početka 2022., Općina Bužim potpisala je ugovore s Kov-gradom vrijedne više od milion maraka. Krajem septembra iste godine, raspisana je javna nabavka za izgradnju objekta Muzeja 505. viteške brigade, na koju se javila samo firma Kov-grad. Prilikom potpisivanja ugovora za ovaj posao, iz Općine Bužim saopšteno je da je “glavni izvedbeni projekat dar projektantske kuće ‘Saraj inžinjering’, našeg počasnog građanina Nedžada Brankovića”.

I u 2023. godini, firma Kov-grad nastavila je primati unosne poslove od Općine Bužim, sa projektima vrijednim tri miliona maraka samo u prvih sedam mjeseci. U avgustu prošle godine, firma je dobila dva nova kapitalna infrastrukturna projekta od Općine – izgradnju vodovodne mreže i rezervoara Čardačište, vrijednih 1,8 miliona KM.

Mjesec dana nakon potpisivanja ovih ugovora, došla je potvrda namještanja tendera firmi Kov-grad od strane Općine Bužim. Podsjetimo, finansijska revizija Općine Bužim potvrdila je izvještaje Žurnala o namještanju tendera firmi „KOV-GRAD“ iz Bužima, čime je Općina dobila mišljenje sa rezervom od federalnih revizora. Prema analizi postupaka za 2022. godinu, revizori su utvrdili da firma „KOV-GRAD“ sudjeluje u ukupnoj vrijednosti zaključenih ugovora Općine sa 87 posto.

“Dokumentacija tendera za najmanje četiri postupka javne nabavke za izvođenje radova, čija je ukupna vrijednost 2.194.208 KM, nije pripremljena na način koji osigurava poštenu i aktivnu konkurenciju, što je rezultiralo neusklađenošću s odredbama Zakona o javnim nabavkama”, naveli su revizori u izvještaju.

Očekuje se da će Mersudin Nanić obnoviti svoj mandat kao načelnik Općine Bužim, budući da na ovim izborima nema protukandidata. Nanić je izjavio da će nastaviti s projektima koje je započeo, te da podrška njemu i listi SDA znači podršku nastavku pozitivnih inicijativa koje su započeli.

“Najavljujem da ćemo dovršiti Muzej 505. viteške brigade, izgraditi vatrogasni dom, dječiji vrtić i novi Dom zdravlja u Bužimu. Planiramo i dalje razvijati našu općinu s brojnim drugim projektima koje ćemo predstaviti tokom predizborne kampanje”, izjavio je načelnik Nanić na otvaranju kampanje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija