Općina Centar ipak krije detalje: Kameni objekat bit će uklonjen

Općina Centar na čijem je čelu Srđan Mandić (Naša stranka) konačno se danas oglasila o spornoj kamenoj kućici koja je prije nekoliko dana osvanula kod Velikog parka u Sarajevu. No, ono što je interesantno iz Općine ne navode kada je izdato odobrenje za zauzimanje javne površine. Vlasnik objekta Enes Hodžić potvrdio je za medije da je sve papire i dozvole dobio još krajem 2020. godine, iako je načelnik Mandić kazao da nije upoznat s ovim objektom. Objekat je prema riječima Hodžića prvo bio postavljen na spoju ulica Radićeva i Mis Irbina, ali je premješten.

“Službi za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar Sarajevo obratilo se pravno lice Omar&Enes Comemerce sa zahtjevom za izdavanje odobrenja za privremeno zauzimanje javne površine. Navedenom zahtjevu je, u redovnoj proceduri, udovoljeno: data je saglasnost za postavljanje privremenog objekta za prodaju suvenira. Prema idejnom rješenju na predmetnom lokalitetu je planirano postavljanje drvene kućice, ali objekat postavljen na terenu ne odgovara izdatoj dozvoli, zbog čega je Općina Centar pokrenula inspekcijski nadzor. Utvrđeno je da objekat nije izveden u skladu sa izdatim rješenjem i izvještajem urbaniste, te je inspektor, s obzirom i na opravdane reakcije javnosti, donio rješenje kojim je investitoru naloženo da ukloni objekat.

Kada je u pitanju uklanjanje objekta iz ulice Maršala Tita za to su moguća dva scenarija. Prvi je da investitor ukloni objekat o svom trošku, a drugi je da to uradi Općina Centar.

Ukoliko investitor ne ukloni objekat Općina će u najkraćem zakonskom roku ukloniti objekat, a što će investitor morati refundirati Općini”, navode iz Općine.

Vlasnik je već najavio pravnu borbu jer ne želi platiti izmještanje objekta. Još jedno pitanje koje iz Općine Centar nisu odgovorili je da li je inspekcijski nadzor proveden tek nakon reakcije javnosti ili u redovnoj kontroli.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79