Općina Kalesija dobila park sjećanja na osobe koje su umrle od karcinoma i drugih malignih oboljenja

Sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović u ime općinskog načelnika Kalesije u petak je zajedno sa Hajrom Jahić-Bajrić predsjednicom Udruženja žena oboljelih i liječenih od karcionoma i drugih malignih oboljenja ‘Nijemi krik’ Kalesija otkrio spomen ploču u ‘Parku sjećanja’ koji je urađen kao sjećanje na osobe koje su izgubile bitku sa opakom bolešću zvanom rak.

Članice pomenutog udruženja zajedno sa članovima porodica su na javnoj površini ispred BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija zasadile bijele i roze ruže sa imenima osoba koje su umrle od karcionoma i drugih malignih oboljenja sa područja naše općine.

˝Ovo je samo dio imena, mi pozivamo članove porodica u kojima je neko umro od karcionoma da nam dostave ime, a mi ćemo obezbijediti ruže i iste zasaditi u parku sjećanja˝, kazala je predsjednica Hajra Jahić-Bajrić.

Ona se zahvalila i općinskom načelniku Seadu Džafiću koji je imao sluha i pomogao da dobiju ovu površinu i da je pretvore u park sjećanja, rekavši da je ovim činom Kalesija postala prva u BiH, ako ne i u Evropi koja ima „Park sjećanja“ na umrle od karcionoma.

˝Danas su majke, sestre, supruge pokazale ustvari koliko je teško njima u borbi kroz život sa ovom opakom bolešću. Svaka zasađena ruža nosi nečije ime, danas smo tu vidjeli i mnogo suza prilikom sadnje istih. Općinski načelnik i kompletna administracija ženama oboljelim od karcinoma i drugih malignih bolesti stoji na raspolaganju i tu smo da im pomognemo˝, istakao je sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović. Park sjećanja će biti mjesto gdje će nicati novi život i nada da karcionoma više ne bude.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79